Thursday, May 29, 2008

Spanje getroffen door zware regenval na extreme droogte..

Na extreme droogte volgt overvloedige regen in Spanje

De overvloedige regen die in de maand mei in Cataloniƫ is gevallen, maakt een welgekomen einde aan de "droogte van de eeuw" die de drinkwaterbevoorrading van Barcelona bedreigde. De regionale autoriteiten maken zich klaar om noodmaatregelen op te heffen.

Droogtedecreet
"Het waterpeil van de reservoirs in Cataloniƫ heeft een einde van de beperkingen en de stopzetting van het transport van drinkwater door tankerboten naar Barcelona tot gevolg", zei de woordvoerder van het Catalaanse regionale milieuministerie. De woordvoerder precisieerde dat de regionale regering het droogtedecreet zeer binnenkort gaat annuleren. Dat decreet houdt in dat er restricties op het gebruik van water worden opgelegd, zoals het verbod op het besproeien van de tuin of het vullen van de zwembaden. Volgens de Spaanse media zal dat dinsdag afgekondigd worden.

Opheffing
Dankzij de stortbuien van mei hebben de Catalaanse waterreservoirs nu 46.5 procent van hun capaciteit bereikt. Volgens de normen van de regionale regering zal dat snel de 50 procent bereiken en de regio bevrijden uit de situatie van uitzonderlijke droogte. "Men zal moeten wachten totdat de 50 procent overschreden is voor er een opheffing van de beperkingen komt", onderlijnde de woordvoerder.

Kanalisatie
De spectaculaire stijging van het waterniveau in de reservoirs zou eveneens kunnen sturen naar een opschorting van de voorziene bouw van een kanalisatie tussen Tarragone en Barcelona. Een fabriek voor de distributie van zeewater gaf aan dat de werken voorzien zijn voor juni 2009. Die moeten de bevoorrading van drinkbaarwater in de Catalaanse hoofdstad in de toekomst verzekeren. (afp/gb)