Monday, May 19, 2008

Hevige regenval onderweg naar rampgebied China.. ( bron de morgen)

Hevige regenval verwacht in rampgebied China

Het Chinese meteorologisch centrum voorspelt de komende dagen hevige regenval in het gebied dat door de aardbeving is getroffen en waarschuwt voor aardverschuivingen die de reddingsoperaties kunnen bemoeilijken. De provincies Sichuan, Chongqing, Gansu et Shaanxi zullen dinsdag en woensdag getroffen worden door hevige regens en onweer, zo meldt het centrum. Bovendien zal het ook erg warm worden in deze gebieden met temperaturen tussen 25 en 30 graden.

Lijken
Bij de aardbeving van 12 mei zijn al zeker 32.400 doden gevallen, maar er liggen nog altijd duizenden mensen onder de brokstukken. Zes dagen na de aardbeving hebben reddingswerkers vandaag nog enkele overlevenden gevonden, maar meestal worden er enkel lijken vanonder het puin gehaald. In de ziekenhuizen en veldhospitalen worden momenteel zo'n 122.000 slachtoffers behandeld.

Urine
Eén overlevende die na 100 uur nog vanonder het puin was gehaald, vertelde dat hij zijn eigen urine had gedronken en zich had gevoed met papieren zakdoekjes en sigaretten om in leven te blijven. Volgens de Chinese media werden na de zwaarste aardbeving van de 20ste eeuw, in 1976, tot tien dagen na de beving nog overlevenden gevonden.

Reddingswerkers
De Chinese president Hu Jintao bedankte intussen voor alle hulp vanuit het buitenland en riep de reddingswerkers op om alle middelen in te zetten om ook dorpen die van de wereld zijn afgesneden, te bereiken. Desnoods moeten soldaten te voet drinkwater en voedsel naar de dorpen brengen. (belga/lpb)