Monday, May 26, 2008

Angst voor doorbraken 69 dammen in China...

De naschok voedt de angst voor meer catastrofes als gevolg van de aardbeving, de zwaarste die China in meer dan dertig jaar heeft getroffen. De natuurramp heeft 69 dammen zo zwaar beschadigd dat ze dreigen te barsten, aldus de autoriteiten zondag. Bij honderden anderen veroorzaakten ze „gevaarlijke situaties”.

Experts houden ook pasgevormde wateroppervlakken in de gaten die zijn ontstaan na aardverschuivingen onder rivieren. De autoriteiten schatten dat als gevolg van de beving uiteindelijk 11 miljoen mensen elders moeten worden opgevangen.

Een enkel lichtpuntje was er in het weekeinde gelukkig ook. Zo bereikt steeds meer hulp de getroffen plaatsen. Ook werd nog een slachtoffer levend onder het puin vandaan gehaald. De 80-jarige man had 266 uur of ruim elf dagen onder het puin gelegen, aldus de staatstelevisie. Hij overleefde door voedsel dat zijn vrouw hem wist te geven. Zij wist pas vrijdag hulp te halen.

VN-baas Ban Ki-moon bezocht zaterdag kort de getroffen regio met premier Wen Jiabao. De chef van de volkerenorganisatie prees de effectieve hulpverlening door de autoriteiten en stak de hulpverleners een hart onder de riem. „De hele wereld staat achter jullie en steunt jullie”, zei hij.