Monday, May 19, 2008

Overheid Birma pleegt `massamoord` ( Westerse wereld blijft toekijken...)

Grote kindersterfte dreigt in Birma’


Dertigduizend Birmese kinderen dreigen te sterven aan ondervoeding als hulp ze niet snel bereikt. Dat stelt hulporganisatie Save the Children.


Directeur Jasmine Whitbread van Save the Children trok dit weekend aan de alarmbel: dertigduizend Birmese kinderen van onder de vijf jaar kampen met ‘acute ondervoeding’, wat het ernstigste niveau van honger is. ‘Wanneer mensen dit stadium bereiken, loert de dood om de hoek’, zo stelde Whitbread.

Aan de grenzen van Birma staat genoeg voedsel, maar de Birmese junta blijft volhouden dat ze de hulpverlening in het door orkaan Nargis getroffen gebied zelf afkan. Volgens het regime zijn de reddingsoperaties nu voltooid en kan er met de wederopbouw worden begonnen.

Dit weekend heeft de junta voor het eerst VN-functionarissen toegelaten, maar deze kregen een strikt geregisseerde rondgang. Ze deden twee dorpen aan, waar het leger tentenkampen had ingericht en alles klaarblijkelijk onder controle had. De delegatie mocht geen andere dorpen bezoeken. Ook buitenlandse hulpexperts mogen nog steeds de Irrawaddy-delta niet in. Daardoor komt alle hulpverlening neer op de schouders van lokale medewerkers, die overbelast zijn.

Hulporganisaties schatten dat 2,5 miljoen mensen dringend behoefte hebben aan drinkwater, voedsel, en medicijnen. Juntaleider generaal Than Shwe weigert VN-chef Ban Ki-moon telefonisch te woord te staan en heeft twee brieven van Ban onbeantwoord gelaten. Ondersecretaris-generaal voor humanitaire zaken John Holmes, die gisteravond in Birma aankwam, heeft een derde brief voor Than Shwe bij zich.

Het contrast met China, dat vorige week maandag door een aardbeving werd getroffen, wordt met de dag sterker. De Chinese president Hu Jintao benadrukte gisteren dat de kritieke periode van reddingsoperaties, de eerste 36 uur, weliswaar was verstreken, ‘maar dat het de hoogste prioriteit blijft om levens te redden.’ China, dat normaal erg gebrand is op de eigen soevereiniteit, heeft de grenzen geopend voor hulpteams uit Japan, Rusland en Singapore en heeft tenten, stretchers en kleding binnen gekregen uit Frankrijk, Spanje en de Filippijnen.

Met ingang van vandaag heeft het land drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Save the Children zegt dat China wordt overspoeld met adoptie-aanvragen voor alle nieuwe wezen. Dit leidde tot een golf van paniek onder ouders die hun kinderen kwijt zijn en niet weten of zij de ramp hebben overleefd.