Thursday, May 29, 2008

hevige regenval teisterd China..

Regen zorgt voor hinder in rampgebied China

Hevige regenval in het rampgebied in Midden-China heeft graafwerkzaamheden gehinderd die nodig zijn om een door de aardbeving geschapen meer te laten leeglopen. Zo konden helikopters die graafmachines naar het gebied zouden vervoeren niet opstijgen.

Waterspiegel stijgt
Het draineren van het meer boven de stad Beichuan is van groot belang in verband met de veiligheid van de bevolking. Er zijn inmiddels zo'n 158.000 mensen geƫvacueerd, maar mogelijk moeten er nog meer uit het bedreigde gebied worden gehaald. De waterspiegel van het meer, dat gevormd is door een aardverschuiving, stijgt dagelijks met verscheidene meters.

Meer
De afgelopen drie dagen was over een lengte van driehonderd meter een vijftig meter wijd kanaal gegraven. Ondanks de logistieke problemen probeerden arbeiders het werk voort te zetten. Het meer is er een van 34 meren die door de aardbeving van 12 mei zijn ontstaan.

De regering stelde het dodencijfer van de ramp op 68.516, met 19.350 vermisten. Eerder werd de verwachting uitgesproken dat het definitieve dodencijfer vermoedelijk boven de tachtigduizend zal komen te liggen.

Japan
De Chinese regering zegt in overleg met de Japanse regering te zijn over het gebruik van Japans legermaterieel voor de aflevering van hulpgoederen. Japan viel in de jaren dertig China binnen en aan Chinese zijde ligt het toelaten van een Japans legervliegtuig gevoelig. De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak, die een bezoek brengt aan China, zal morgen naar het rampgebied reizen, zo meldde het Chinese ministerie van buitenlandse zaken.

Panda's
De directeur van het pandareservaat dat door de aardbeving aanzienlijke schade heeft opgelopen, zei dat wordt uitgezien naar een nieuw tehuis voor de panda's. Het natuurgebied, het reuzenpandareservaat Wolong, ligt slechts 32 kilometer van het epicentrum van de aardbeving. Er verblijven 47 panda's in het reservaat. Een panda wordt vermist. (novum/gb)