Thursday, May 22, 2008

Hevige regen belemmerd hulpverlening China...

Hevige regen verhindert bergingswerken in China

B-Fast zal een kamp opzetten dat onderdak biedt voor tweeduizend vluchtelingen.Hevige regenbuien en nieuwe aardverschuivingen bemoeilijken de bergingswerken in het Chinese aardbevingsgebied. Ondertussen zouden er 58 gevallen van de dodelijke koudvuur-epidemie ontdekt zijn. Een Belgische interventieteam vertrekt vannacht naar het rampgebied in Sichuan waar het een kamp zal opzetten voor de vele vluchtelingen.

Ruim 6 miljard ingezameld
Grondverschuivingen blokkeren volgens de Chinese televisie opnieuw wegen in de berggebieden. De reddingswerken gaan ondertussen door. De kans om nog overlevenden te vinden, is heel klein geworden. Zowat 280.000 tenten werden naar het rampgebied gebracht. Dat aantal moet volgens de regering nog fel omhoog. Het leger wil veldkeukens inrichten. Ondertussen heeft de Chinese regering al zeventig miljard yuan (6,38 miljard euro) verzameld voor de heropbouw van de getroffen streek. De volgende twee jaar zullen nog middelen volgen.

Koudvuur
Na de ontdekking van de koudvuur-epidemie vonden, volgens de China Daily, al dertig amputaties plaats. De besmette mensen werden afgezonderd van de andere zieken opdat de bacteriën zich niet verder verspreiden. De ergste gevallen werden ontdekt in het Huaxi ziekenhuis in Chengdu. Daar zullen alle gewonden nu getest worden op koudvuur. Als de ziekte niet behandeld wordt, kan de infectie dodelijk zijn. Het ministerie van Gezondheid roept op om extra inspanningen te leveren zodat de epidemie niet verder uitbreekt.

Naast koudvuur zou er ook gevaar bestaan voor cholera, hepatitis A en diarree. Het ministerie wil in de volgende vijf dagen 3.500 experten naar de rampgebieden in de provincie Sichuan sturen. Vijf miljoen pamfletten moeten hulpverleners en slachtoffers informeren over voorzorgsmaatregelen, hygiëne, water en voedsel.

B-Fast
Een interventieteam van de Belgische civiele bescherming en twaalf experten van het interdepartementele Belgian First Aid & Support Team (B-Fast) vertrekken vandaag naar de getroffen gebieden in China. Hun opdracht bestaat erin om een kamp op te zetten in Chengdu, de provinciehoofdstad van Sichuan. Dat kamp moet plaats bieden aan tweeduizend vluchtelingen.

Bedreiging drinkwater
Negen dagen na de aardbeving in China werden al 41.353 doden geteld. Een 35-jarige vrouw werd met verscheidene breuken levend uit de tunnel van een bouwwerf voor een waterkrachtcentrale in de gemeente Hongbai gehaald, aldus het staatspersagentschap Xinhua. Sinds de aardbeving zijn er zowat 162 naschokken geweest, de meeste met een kracht van vier op de schaal van Richter. Door de zware regenval, die ook de volgende dagen nog blijft aanhouden, werden meer dan vijfhonderd kleine en grotere stuwdammen beschadigd. Volgens het ministerie van Water dreigt door de overvloedige regenval een verdere vervuiling van het drinkwater.

Lijken in ontbinding, medisch afval en het wegspoelen van desinfectiemiddelen en andere chemicaliën tegen ziektes vormen "een groot gevaar voor het drinkwater". Het internationale Rode Kruis spreekt van een enorme taak om de overlevenden te bevoorraden met veilig drinkwater. In een kamp in Miangyang met meer dan 30.000 daklozen zijn er slechts 150 toiletten beschikbaar en geen douchemogelijkheden. "Onder deze omstandigheden is het gevaar groot dat buikloop of acute ademhalingsproblemen uitbreken".

Stuwdammen bewaken
Premier Wen Jiabao wil wegens de aanhoudende regenval experten naar de beschadigde dammen en stuwmeren sturen, die om het uur moeten patrouilleren. Een bedreiging gaat ook uit van de vele natuurlijke dammen in de waterlopen, die door aardverschuivingen zijn ontstaan. Minstens tien meren hebben zich alleen al gevormd in de bovenloop van de Qingzhu-rivier gevormd. Drie van die stuwmeren hebben de grootte van een gemiddeld waterreservoir. De experten weten niet hoe ze dit gevaar moeten indijken. Indien deze muren uit stenen en aarde door naschokken of onder de toenemende waterdruk bezwijken, houdt expert Su Peicheng rekening met een vloedgolf en een stijging van het waterpeil stroomafwaarts met vier tot vijf meter.

Er werd al ongeveer zestien miljard yen (1,46 miljard euro) verzameld door binnen- en buitenlandse donaties en hulpgoederen. Daarvan bereikte al 1,76 miljard yen (160 miljoen euro) de getroffen gebieden. De regering in Peking en de overheid van de provincie Sichuan hebben 11,7 miljard yen (1,07 miljard euro) vrijgemaakt voor de noodhulp. (dpa/ka)