Monday, February 13, 2006

sneeuwstormen teisteren europa en vs

Sneeuwstorm legt vliegverkeer noordoosten VS lam

Uitgegeven: 12 februari 2006 17:24

WASHINGTON - Het noordoosten van de Verenigde Staten gaat zondag gebukt onder een zware sneeuwstorm. Door het winterweer, dat de dichtbevolkte kust van Washington tot Boston met een deken van sneeuw heeft bedekt, moesten de autoriteiten vliegvelden sluiten en zitten meer dan 100.000 huishoudens zonder stroom.

In de regio is tot 75 centimeter sneeuw gevallen. De drukke luchthavens La Guardia in New York, Newark International in de staat New Jersey en Reagan National in Washington DC zijn gesloten.


Ook meerdere kleine vliegvelden zijn dicht, waardoor volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN meer dan 2000 vluchten moesten worden geannuleerd


Sneeuwrecords in Duitsland en Oostenrijk

Deze week treedt de dooi in
12 februari 2006 - Op verschillende plaatsen in Duitsland en Oostenrijk zijn nieuwe sneeuwhoogterecords bijgeschreven. Zo lag er op 11 februari in Pasau 62 cm waarmee het vorige record uit 1958 is overtroffen. Hier ligt al is sinds 18 november sneeuw.

Instortgevaar vogelhuisje (Foto: Barbara Volland, Untergriesbach, Lankreis Passau)
De uitzonderlijke sneeuwval deze winter hangt samen met de voortdurende afwisseling van hoge- en lagedrukgebieden waarbij de depressies vanuit Scandinavië via Duitsland naar het zuidoosten trokken. In het overgangsgebied tussen de zeer koude en veel zachtere lucht leidde dat tot intensieve neerslag die door stuwing in de bergen nog verder werd geactiveerd.

Vooral in het Türinger Wald, het Ertsgebergte en het oosten van Beieren is bijzonder veel sneeuw gevallen. Plaatselijk ligt meer dan twee meter sneeuw. Inmiddels is een einde gekomen aan de sneeuw maar de komende dagen worden nieuwe problemen verwacht. De vorstgrens gaat volgens de Deutscher Wetterdienst volgend weekeinde omhoog naar zo'n 1400 meter waardoor de sneeuwmassa's gaan smelten wat in die gebieden aanleiding kan geven tot waterverlast.!!!

Lawinegevaar
Ook het noorden van Oostenrijk is bedolven onder de sneeuw. De lawinediensten waarschuwen voor aanzienlijk lawinegevaar, fase 3 op de internationale lawineschaal. Ook eerder deze winter is in het Duits-Oostenrijkse grensgebied uitzonderlijk veel sneeuw gevallen. De Oostenrijkse weerdienst maakte begin januari al melding van nieuwe sneeuwrecords. Zo lag er in Linz am See op 4 januari 115 cm. Het record was 97 cm in januari 1963. Andere sneeuwrecords zijn Lilienfeld (85 cm), Litschau (85 cm), Allensteig (72 cm) en Freistadt (50 cm).

Overlast door zware sneeuw
De sneeuw zorgt met name in het zuiden van Duitsland en Oostenrijk voor enorme overlast. In delen van Beieren en Oostenrijk is de noodtoestand van kracht omdat de daken de sneeuwlast niet meer kunnen dragen. Volgens de Deutscher Wetterdienst weegt een kubieke meter poedersneeuw 50 kilo. Dezelfde hoeveelheid samengedrukte plaksneeuw weegt zo'n 200 kilo en die hoeveelheid als natte sneeuw kan meer dan 500 kilo wegen.

Goede wintersportcondities
De sneeuw en de vorst zorgen ondertussen wel voor uitstekende wintersportcondities, vooral in het oosten en zuiden en dat blijft voorlopig zo. In het Ertsgebergte in Duitsland ligt 130 tot 190 cm, onder meer op de Fichtelberg. Op de Brocken in de Harz ligt 212 cm sneeuw en in het Zwarte Woud 80 tot 100 cm. In de Eifel en op de Hunsrück ligt minder dan 20 cm.