Saturday, February 04, 2006

extra nieuws

Buitenland

za 4 feb 2006, 16:01

Syriërs steken Deense ambassade in brand

DAMASCUS - In de Syrische hoofdstad Damascus hebben zaterdag honderden woedende demonstranten die protesteerden tegen de spotprenten van de profeet Mohammed, de ambassade van Denemarken bestormd en het gebouw in brand gestoken. Het pand waarin ook de Zweedse en Chileense missies zijn gevestigd, liep zware schade op.




Foto: REUTERS

De twaalf spotprenten waarin de profeet onder meer wordt afgebeeld als terrorist, verschenen al in september in de Deense krant Jyllands-Posten, maar pas sinds kort groeit de woede hierover. Deense producten worden inmiddels in sommige islamitische landen geboycot en in veel landen zijn er demonstraties tegen de publicatie van de tekeningen.

In de Syrische hoofdstad circuleerde via telefonische tekstberichtjes het gerucht dat zaterdag op een van de grote pleinen van Kopenhagen kopieën van de koran zouden worden verbrand. In de sms'jes werden mensen opgeroepen zich op deze dag te verzamelen bij de Deense ambassade in Damascus om daar hun ongenoegen te uiten over de gang van zaken.


Buitenland

za 4 feb 2006, 17:38

Noorse ambassade in Damascus in brand gestoken

DAMASCUS - Na de Deense ambassade hebben demonstranten in de Syrische hoofdstad Damascus zaterdag ook de nabijgelegen Noorse ambassade in brand gestoken. Dat meldden ooggetuigen. De menigte is woedend over de publicatie in een Deense krant van spotprenten van de profeet Mohammed. Een Noors tijdschrift heeft de tekeningen later overgenomen.


Buitenland

za 4 feb 2006, 17:42

Denemarken roept staatsburgers op Syrië te verlaten

KOPENHAGEN - De Deense regering heeft zaterdag haar staatsburgers in Syrië opgeroepen dat land onmiddellijk te verlaten. Dat meldde het persbureau Ritzau. Eerder op de dag staken woedende demonstranten de Deense ambassade in Damascus in brand. Ze zijn woedend over de publicatie van twaalf spotprenten van de profeet Mohammed in een Deense krant


Buitenland

za 4 feb 2006, 15:34

Iran straft landen die spotprenten publiceren

TEHERAN - De Islamitische Republiek Iran neemt economische strafmaatregelen tegen landen waar de media de omstreden spotprenten over de profeet Mohammed publiceren. Dat heeft de ultraconservatieve Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad per decreet besloten, aldus het Iraanse persbureu ISNA zaterdag.

Volgens het bericht heeft de president de instelling van een officieel orgaan gelast dat moet reageren op publicatie van de omstreden Deense tekeningen. Teheran wil „economische contracten herzien en afblazen met landen die deze weerzinwekkende daad zijn begonnen en van diegenen die hen daarbij zijn gevolgd”, aldus ISNA

za 4 feb 2006, 14:25

Zuid-Afrikaanse rechtbank verbiedt spotprenten

JOHANNESBURG - Een Zuid-Afrikaanse rechtbank heeft de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed verboden. Dat maakte de Zuid-Afrikaanse organisatie van hoofdredacteuren Sanef zaterdag bekend. De tekeningen zorgen voor veel ophef in islamitische landen. Een moslimorganisatie had om het verbod gevraagd. Voorzitter Joe Thloloe van Sanef sprak van „pre-publicatie censuur”.

Buitenland

za 4 feb 2006, 14:08

Hoofdredacteur gearresteerd om spotprenten

AMMAN - De Jordaanse autoriteiten hebben zaterdag de hoofdredacteur van het weekblad Al Shihan gearresteerd wegens de publicatie van spotprenten van profeet Mohammed. Dat is zaterdag in Amman vernomen.




Al Shihan had donderdag drie prenten afgedrukt, waaronder een van de profeet met een bom in zijn tulband. Hoofdredacteur Jihad Momani werd vrijdag om die reden al ontslagen.

Hij zei dat hij de cartoons had afgedrukt „zodat mensen weten waartegen ze protesteren”. Hij voegde eraan toe dat mensen tekeningen aanvallen die ze niet eens hebben gezien”.




Buitenland

za 4 feb 2006, 13:47

Vaticaan roept op tot respect na spotprenten

VATICAAN-STAD - Het Vaticaan heeft zaterdag opgeroepen tot wederzijds respect. Het is de eerste reactie van het Vaticaan op het tumult rond de spotprenten van profeet Mohammed.


Volgens een verklaring van het Vaticaan is het recht op vrije meningsuiting nog geen vrijbrief om religies te beledigen. „Menselijk samenleven vraagt om een klimaat van wederzijds respect om vrede te bevorderen tussen mensen en naties”, aldus Vaticaanwoordvoerder Joaquin Navararo-Valls in een verklaring