Monday, February 06, 2006

nieuws

Binnenland

ma 6 feb 2006, 16:00

Waterschap asfalteert zwakke zeedijk opnieuw

LEEUWARDEN - De zes kilometer zeedijk aan de Waddenkust in Friesland waarvan het asfalt verrot is, wordt volledig opnieuw geasfalteerd. Dat heeft het Friese waterschap Wetterskip Fryslân in Leeuwarden bevestigd.


Het asfalt op de zeedijk in Noordwest-Friesland brokkelt om nog onbekende reden af. De zeewering zou normaal gesproken bestand moeten zijn tegen een extreme storm die eens in de 4000 jaar plaatsvindt. In januari maakte het waterschap bekend dat de zes kilometer dijk door het slechte asfalt slechts bestand is tegen stormen die gemiddeld eens in de tien jaar plaatsvinden.

Om de dijk weer op het 'oude' veiligheidsniveau te krijgen wordt de 22 meter brede en 20 centimeter diepe asfaltlaag over zes kilometer lengte verwijderd. Een volledig nieuwe asfaltlaag moet de dijk weer 'stormproof' maken.

Het waterschap kan pas na 1 april beginnen en moet voor 1 oktober klaar zijn met de werkzaamheden, omdat alleen buiten het stormseizoen aan de dijken mag worden gewerkt.

De kosten voor het herstel, 25 miljoen euro, worden door Rijkswaterstaat betaald, aldus het waterschap. Maar een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat het nog helemaal niet duidelijk wie voor de kosten gaat opdraaien. Overigens wordt nog steeds onderzocht hoe het kan dat alleen het asfalt op de dijk in Friesland wegrot.



aziatische oester rukt op.


een zeer agresieve aziatische oester rukt op in de zeeuwse wateren.
de oester is al opgemerkt tot in de havens van antwerpen en ook in de westerschelde is ze erg veel waargenomen.
als deze niet getemd word zal dit het einde betekenen voor onze nederlandse varriant.
ook aan dit bericht is erg duidelijk te merken dat de aarde is begonnen zich te spiegelen, de dierenwereld is zich groots aan het verplaatsen voor hetgeen er komen gaat.