Friday, February 17, 2006

nieuws

Boskap veroorzaakt ernstige aardverschuivingen honderden doden tot gevolg.

Uitgegeven: 17 februari 2006 07:56
Laatst gewijzigd: 17 februari 2006 08:37

TACLOBAN - Mogelijk honderden mensen zijn vrijdag in de Filipijnen om het leven gekomen door een aardverschuiving. Een compleet dorp op het eiland Leyte is bedolven. Een woordvoerder van het Rode Kruis sprak van ongeveer tweehonderd doden. Nog eens 1500 dorpsbewoners worden vermist.

Lokale autoriteiten meldden dat van de honderden huizen die ooit in het dorp Guinsaugon stonden, er na de aardverschuiving nog maar enkele overeind staan. De modderstromen, die rond kwart voor elf lokale tijd het dorp binnenkwamen, bedolven ook een school. Het leger heeft reddingswerkers en helikopters naar het rampgebied gestuurd.


In hetzelfde gebied kwamen in 1991 meer dan 5000 mensen om het leven door overstromingen die het gevolg van een tyfoon waren. Volgens milieuorganisaties worden overstromingen en modderstromen verergerd door de illegale kap van bossen.

Somaliërs sterven van dorst

Uitgegeven: 16 februari 2006 14:37
Laatst gewijzigd: 16 februari 2006 21:19

DEN HAAG - De droogte in Somalië is zo nijpend dat de afgelopen maand al zeker zeven mensen van dorst en uitdroging zijn gestorven. Honderdduizenden mensen lopen gevaar wegens chronisch watertekort als niet snel hulp wordt geboden. Dat heeft de hulporganisatie Oxfam/Novib donderdag bekendgemaakt.

De droogteperiode, de ernstigste sinds veertig jaar, is zo erg dat volgens de organisatie mensen hun eigen urine drinken. "Ik kan me niet herinneren dat de situatie ooit zo slecht is geweest", zei een Somalische dorpsoudste. "Sommige mensen sterven en kinderen drinken hun eigen urine, omdat er geen water beschikbaar is".


Waterbehoefte

Nomadenfamilies in de door droogte getroffen gebieden hebben op dit moment maar een twintigste deel van de dagelijkse waterbehoefte tot hun beschikking. "De situatie zal erger worden als we geen actie ondernemen. Mensen kunnen niet overleven op drie glazen water als het 40 graden Celius is", aldus Oxfam-medewerker Mohamed Elmi. Daarnaast dreigt er volgens hem een ernstig voedseltekort.

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) waarschuwde eerder deze week dat de droogte in de Hoorn van Afrika waarschijnlijk nog tot april duurt. In Kenia, Ethiopië, Somalië, Eritrea en Tanzania zijn in totaal al tientallen mensen en tienduizenden dieren gestorven door de droogte.