'IJskappen smelten minder snel'
De ijskappen op Groenland en het westen van Antarctica smelten tweemaal zo langzaam als eerder werd aangenomen.
Niet zorgvuldig
En dat heeft weer invloed op de stijging van de zeespiegel. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere de TU Delft. Volgens de wetenschappers is er in het verleden niet zorgvuldig gemeten.
Zwaartekrachtvelden
Sinds 2002 wordt gebruikgemaakt van de twee GRACE-satellieten. Deze leggen vanuit de ruimte kleine veranderingen in het zwaartekrachtveld van de aarde vast. Die veranderingen hangen samen met de precieze verdeling van de massa op aarde, waaronder ijs en water. Als ijs smelt en in zee terechtkomt, heeft dit dus invloed op het zwaartekrachtveld.
Miljarden kilo's
Volgens deze berekeningen zou op de Groenlandse ijskap 230.000 miljard kilo per jaar smelten. Dat zou betekenen dat de zeespiegel 0,75 millimeter gemiddeld per jaar stijgt. Op West-Antarctica zou jaarlijks 132 miljard kilo smelten.
Grote IJstijd
De wetenschappers zeggen nu dat deze berekeningen niet volledig zijn. Er had ook gekeken moeten worden naar een ander fenomeen, de 'glacial isostatic adjustment'. Dat houdt in dat de aardkorst nog steeds opveert ten gevolge van het afsmelten van de grote ijskappen van de laatste grote IJstijd, zo’n 20.000 jaar geleden. Die aardkorstbewegingen moet je meenemen in de berekeningen, want deze bewegingen veranderen de massaverdeling van de aarde en dus hebben ze ook invloed op het zwaartekrachtveld.
Tweemaal zo langzaam
De onderzoekers hebben dit fenomeen nu wel betrokken bij de berekeningen, en daaruit blijkt dat de ijskappen op Groenland en West-Antarctica ongeveer twee maal zo langzaam smelten als eerst werd gedacht. Ook de bijbehorende gemiddelde zeespiegelstijging door het smelten van de ijskappen, ligt lager.
Nature Geoscience
De wetenschappers publiceren over het onderwerp in het septembernummer van Nature Geoscience.