Friday, September 05, 2008

zware hurricane onderweg naar Florida.. ( knmi.nl)

Zware hurricane Ike richting Florida


05 september 2008 - Het Caribisch gebied heeft te maken met verschillende hurricanes. Na Gustav, die Lousiana en met name New Orleans eerder deze week trof, richt de aandacht van de orkaanmeteorologen zich de komende dagen op Hanna, Ike en Josephine.

Windveld Ike gemeten met scatterometer (Bron: KNMI/Eumetsat)
Hanna, een tropische storm met windsnelheden van 100 km/uur, is op weg naar de zuidoostkust van de Verenigde Staten en trekt langs de kust naar het noordoosten. De Bahama’s en Carolina kunnen zo’n 100 tot 150 mm verwachten. Hanna heeft Haïti zwaar getroffen. Het dodental door overstromingen was vrijdagochtend opgelopen tot 136. Eerder werd Haïti getroffen door Gustav, die naar schatting 80 mensen het leven kostte.

Ike trekt als zware hurricane van de derde categorie met windsnelheden van circa 200 km/uur richting Florida.Volgens de laatste inzichten trekt het oog net zuidelijk van Florida en noordelijk van Cuba langs. Mogelijk wordt Ike nog sterker en een hurricane van de vierde klasse op een schaal van 5. Tropische storm Josephine blijft voorlopig boven zee en lijkt niet aan kracht te winnen (Actuele verwachtingen onder Externe links).

KNMI levert windgegevens aan Hurricane Centre
Windrichting en -snelheid aan het oppervlak van de zee worden ook gemeten met een scatterometer, een satelliet radarinstrument aan boord van de MetOp, QuikScat en ERS satellieten. In opdracht van EUMETSAT verwerkt het KNMI de gegevens van deze drie verschillende scatterometers van EUMETSAT, ESA en NASA/NOAA. Scatterometerwinden zijn gemiddelden over een gebied ter grootte van ongeveer 25 km. De windgegevens van de scatterometers die het KNMI aanlevert, worden door het National Hurricane Centre in Miami gebruikt voor het maken van hurricane-voorspellingen.

KNMI-onderzoeker in verkenningsvlucht
De scatterometers moeten goed worden afgeregeld. Daarvoor worden verkenningsvluchten uitgevoerd in hurricanes waarbij ook het vliegtuig is uitgerust met zo’n scatterometer. Onderzoeker Ad Stoffelen van het KNMI, verantwoordelijk voor de aanlevering van de scatterometergegevens, vliegt dezer dagen mee om metingen te doen in hurricane Hanna en Ike die momenteel actief zijn (zie Nader Verklaard-orkaanjagers).

Onder deze bijdrage staan afbeeldingen met de scatterometermetingen van Gustav en Hanna (Zie ook Externe links- "Gustav” and “Hanna” threatening the American mainland. Zie ook verslag onder Externe links- Gustave and Hanna threatening the American Mainland (Eumetsat)

Windsnelheidsrecords
Bij de passage van hurricane Gustav zijn op Cuba windstoten gemeten van 340 km/uur. Volgens het Cubaanse Meteorologische Instituut is dat voor dit gebied een record. Hanna is Haïti gepasseerd en trekt nu langzaam verder richting Florida en Carolina.

Wereldwijd is 372 km/uur de hoogste gemiddelde wind gedurende tien minuten en 416 kilometer per uur de zwaarste windstoot, beide gemeten op 12 april 1934 in Mt. Washington, New Hampshire. Zulke of nog hogere windsnelheden zijn niet meer met windsnelheidsmeters te registreren en de werkelijke toppers liggen bij tornado's nog hoger. Uit berekeningen van schade door windstoten komt men tot schattingen van windsnelheden tussen 500 tot 800 kilometer per uur (zie Nader Verklaard- Een winderige reis door de wereld over windsnelheidsrecords).

Hurricane Gustav
Gustav kwam op 1 september rond half vijf onze tijd langs de kust van Lousiana aan land. Gustav was toen een hurricane klasse 2 met winden van 175 km/uur. De hurricane was minder erg dan Katrina die drie jaar geleden New Orleans trof. Katrina ging als klasse 4 hurricane aan land, Gustav zit bij "landfall" in klasse 2 (zie onder Nieuws-Alles over Katrina).

De komende dagen levert Gustav enorme hoeveelheden regen op die kunnen leiden tot overstromingen en modderstromen. In Louisiana, het zuiden en westen van Mississippi, Arkansas en het noordoosten van Texas worden hoeveelheden verwacht van 150 tot 250 mm en lokaal kan 500 mm vallen.

Hurricane Gustav ging kort voor hij aan land ging vergezeld van tornado's en leverde bij New Orleans een opzet van 4 à 5 meter boven normaal. Aan de oostelijke kant van het oog is de opzet het hoogst. Boven land degradeerde de hurricane tot een tropische storm en daarna tot tropische depressie.

Gustav had eerder al huisgehouden in de Dominicaanse Republiek, Haïti, Jamaica en Cuba. De overstromingen door de zware regen (tot circa 300 mm in 24 uur) hebben aan zeker 85 mensen het leven gekost. In Cuba, waar de hurricane met windsnelheden van 250 km/uur raasde, zijn door adequate voorzorgsmaatregelen geen slachtoffers gevallen maar zijn door de hurricane tienduizenden woningen verwoest.

De storm- en hurricanenamen van dit jaar zijn, afhankelijk van het aantal dat zich ontwikkelt: Arthur, Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gustav, Hanna, Ike, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Palona, Rene, Sally, Teddy, Vicky en Wilfred.

Verwachtingen en achtergrondinformatie
Zie voor de meest actuele berichten over tropische stormen en hurricanes onder Externe links. Meer informatie ook over de relatie van tropische stormen met de klimaatverandering in ons Kenniscentrum onder Verder lezen en in de rubriek Nader Verklaard.