Sunday, January 27, 2008

UPDATE GROTE PROBLEMEN CHINA 23,47

Honderdduizenden Chinezen gestrand in de sneeuw


Stroomstoringen door ijzel en ongewoon hevige sneeuwval hebben zondag in Zuid-China voor grote overlast gezorgd. In de metropool Guangzhou, met een bevolking van 8,5 miljoen, stonden bijna honderdvijftigduizend mensen te wachten op treinvervoer, meldden staatsmedia.

Omdat veel mensen op reis gaan rond het Chinese nieuwjaar was de verwachting dat hun aantal maandag zou oplopen zeker zeshonderdduizend. De autoriteiten troffen in allerijl voorbereidingen om gestrande reizigers tijdelijk op te vangen in scholen en andere openbare gebouwen, berichtte het persbureau Xinhua. Zaterdagnacht sliepen zeker honderdduizend mensen in een druilerige regen in het stationsgebouw van Guangzhou.

Door ijzel konden veel bussen niet rijden. Ook het vliegverkeer had zwaar van het winterweer te lijden. De winter komt op een uiterst ongunstig tijdstip, aangezien in deze vakantieperiode traditioneel tientallen miljoenen Chinezen hun koffers pakken en aan het reizen slaan.

De spoorwegen zeiden dat de grootste problemen waren ontstaan door het uitvallen van 136 elektrische passagierstreinen op het traject in de provincie Hunan, halverwege Beijing en Guangzhou. Omleidingen en noodvoorzieningen konden niet verhinderen dat grote overlast ontstond.

Hunan en andere delen van Centraal-China kampen sinds enkele dagen met extreme kou, ijzel en sneeuw, waardoor veel stroomdraden zijn geknapt. Enkele regio's meldden de zwaarste sneeuwval in tien jaar. Er werd voor tienduizend kilogram aan rijst, groenten, vlees en bakolie, alsmede twintigduizend dozen met noedels en drinkwater aangevoerd om gestrande reizigers te helpen.

De winterkou dreigt de toch al exorbitante inflatie nog verder op te jagen. Prijsverhogingen van boven de 10 procent voor levensmiddelen zijn doodnormaal geworden. Ze hebben het gemiddelde inflatiecijfer gebracht op een van de hoogste niveaus in tien jaar. In december was de index van consumptiegoederen 6,5 procent hoger dan in december 2006.