Thursday, January 31, 2008

Meer nieuws China

Chinese 'sneeuwmartelaren' begraven


China heeft drie in het besneeuwde zuiden omgekomen elektriciens postuum tot 'Martelaren van de Revolutie' uitgeroepen. Premier Wen Jiabao, de nummer 3 binnen de Communistische Partij, bezong de deugd van de mannen in het bijzijn van hun nabestaanden. Op de staatstelevisie waren delen van de uitvaart van de drie te zien, die omkwamen toen een hoogspanningsmast instortte.

De Chinese overheid probeert met man en macht het volk gerust te stellen ten aanzien van de sneeuwoverlast, met name de honderdduizenden die in het zuiden vastzitten. Het beeld van een incompetente overheid moet vermeden worden, lijkt Beijing te denken. Wen bezocht woensdag Ghanzhou, waar hij menigten toesprak en de hand schudde van de gelukkige Chinezen die een plekje wisten te bemachtigen in een van de weinige treinen die wel reden.

Het ongemak treft China vlak voor de nieuwjaarsvakantie, een periode waarin van oudsher veel mensen op reis gaan om hun familie elders in het land te bezoeken. Voordat het weer roet in het eten gooide, schatten de spoorwegen dat een recordaantal van 178,6 miljoen mensen voor de feestdagen de trein zou pakken. Het zijn vooral fabrieksarbeiders die de honger van de wereld naar goedkope producten moeten stillen. Het festival ter gelegenheid van het nieuwe maanjaar begint op 7 februari.

De ergste sneeuwval in decennia heeft ertoe geleid dat velen al dagen vastzitten op of in de buurt van stations. Het maakt sommigen iets meer geneigd kritiek te uiten op de overheid. De meeste Chinezen lijken de mening te zijn toegedaan dat vooral de lokale autoriteiten schuld hebben. Op nationaal niveau valt er weinig op de communistische heersers aan te merken, maar op lokaal niveau zou het volk zijn overgeleverd aan incompetente en corrupte functionarissen.

Door het koude weer zijn tientallen doden gevallen, luchthavens gesloten en is de stroom op grote schaal uitgevallen. Een half miljoen militairen is ingezet om wegen vrij te maken, zodat voedsel- en kolentransport weer kan worden hervat. Maar de problemen zijn nog niet voorbij. De komende drie dagen wordt meer sneeuw verwacht in het zuiden en oosten van China.