Thursday, December 06, 2007

Vertropisering Nederland volop gaande

Flevolandse bossen eldorado voor varens


De bossen van Flevoland blijken een waar eldorado voor varens te zijn. De structuur van de voormalige zeebodem is zo gunstig voor de plant dat deze zich er de afgelopen tientallen jaren in allerlei variëteiten explosief heeft kunnen ontwikkelen.

Tot die conclusie komt promovendus Piet Bremer van Wageningen Universiteit na dertig jaar onderzoek. De aangeplante bossen van Flevoland herbergen bijna alle varensoorten.

Alleen al in het Kuinderbos komen 25 soorten voor op de hellingen van greppels in het zogenoemde veenafbraakgebied. Bodemkundig komen dergelijke verdronken hoogveengebieden nergens anders ter wereld voor.

In de tijd van de Zuiderzee werd daar een laag zeer fijn, kalkrijk zand afgezet. Ook komt een hoge varendiversiteit voor bij Lelystad en in het Voorsterbos bij Kraggenburg.

Lansvaren

Op de hellingen van greppels, die in de Tweede Wereldoorlog werden gegraven, vestigden zich onder meer vier voor Nederland nieuwe soorten. Daaronder zijn de Lansvaren en Zachte naaldvaren. Ook het aantal exemplaren van zeldzame varens nam spectaculair toe van zevenhonderd in 1979 naar 17.000 nu. Vooral de beschermde Tongvaren is succesvol.

Met name de nieuwe aanpak ook van het bosonderhoud werpt in geheel Nederland zeer goede vruchten af omdat juist door het laten liggen van omgewaaide bomen een veel natter bosklimaat ontstaan en de bodem daardoor ook veel minder snel ui zal drogen.

Behalve de bodem speelt ook het bosbeheer een rol. Varens gedijen goed in bos waar 2 tot 5 procent van het licht de bodem bereikt. Onder deze grens wordt het bos te donker. Bij te veel bomenkap wordt het te licht en kunnen bramen de varens overgroeien. Zachte winters en de verminderde vervuiling door zwaveldioxide in de lucht zijn ook van belang.

Ook merkt men in het verdere Nederlandse landschap een enorme toename van tropische bloemen, bomen en vooral coniferen welke zorgen voor een veranderende luchtstroom omdat ook in de winter deze bomen vrijwel geen wind doorlaten.
Gemerkt word dat met name de tuincentra zorgt draagt voor een verandering in bos tuin en landschap in Nederland omdat door de vogels ook zaden straks overal verspreid zullen worden verwacht men een totaal nieuwe bosinhoud.

Vooral in Het Noordelijk half rond van Europa merkt men een enorme toename aan palmen en tropische gewassen, nooit is er bij stilgestaan dat juist in de kluiten waarin deze planten worden vervoerd de larven en kevertjes zitten van vele tropische gedierten en insecten.
Zo reist ook de dierenwereld "Gratis" mee met behulp van de mens op weg naar overleving tijdens deze ompoling.

tja wetenschap .. nooit bij stilgestaan....?