Wednesday, February 07, 2007

Oorzaak heeft gevolg.... ( wel economische groei maar geen gedl uit willen geven aan klimaat.. tja dan krijgt oorzaak direct gevolg..

China bezorgd over klimaatverandering



China is bezorgd over de temperatuurstijging op aarde, maar heeft het geld noch de technische middelen om de eigen uitstoot van broeikasgassen die het probleem verergeren in belangrijke mate te verminderen.

Dat heeft Qin Dahe, het hoofd van de Chinese meteorologische dienst en adviseur van de regering over klimaatverandering, dinsdag gezegd.


China is de grootste producent en verbruiker van steenkool en het zal de Verenigde Staten in het komende decennium als grootste producent van broeikasgassen voorbijgaan. Het wil zijn afhankelijkheid van steenkool verminderen, maar grootschalige omschakeling op minder vervuilende energiebronnen is veel te duur voor een land dat nog in ontwikkeling is.

Bovendien loopt China behoorlijk achter op Europa en de VS in zijn technische mogelijkheden om minder vervuilende kool te verbranden, zei Qin.

Conclusies

Qin was een van de Chinese vertegenwoordigers in het Intergouvernementele Panel inzake Klimaatverandering dat vorige week vaststelde dat de temperatuurstijging op aarde zeer waarschijnlijk door de mensheid veroorzaakt wordt en dat de klimaatverandering nog eeuwen zal doorgaan. Hij zei dat China het eens is met de conclusies en zich er zorgen over maakt.

Net als de rest van de wereld zal China te maken krijgen met extreme temperaturen, stijgend zeewater, droogte en zwaardere orkanen.

Zeer serieus

Qin en andere wetenschappers bereiden zich voor om de centrale regering op basis van de bevindingen van de VN-studie over klimaatverandering te informeren. Zij zullen meer investeringen aanbevelen in onderzoek naar weersveranderingen en vergroting van het milieubewustzijn.

Qin bezwoer dat de regering "zeer serieus" is over het zelf gestelde doel om de uitstoot van kooldioxide en andere schadelijke stoffen in de komende vijf jaar met 4 procent te verminderen. China is echter geen bindende internationale verplichtingen aangegaan en het heeft soortgelijke doelen die vijf jaar geleden werden gesteld ook niet gehaald.

Chinese staatsmedia berichtten vorige maand dat sommige regio's de emissiegegevens voor 2006 mogelijk hebben vervalst om ze rooskleuriger voor te stellen.

Watergebrek

In een ander recent rapport staat dat de landbouwproductie in de komende decennia door klimaatverandering sterk kan dalen door toenemend watergebrek. Een Britse milieudeskundige, Justin Mundy, zei dat steden als Shanghai door watertekorten worden bedreigd.

Al het water in Zuidwest-China wordt gevoegd door smeltende gletsjers. Over 25 jaar is er nooit genoeg smeltwater voor een stad als Shanghai, aldus Mundy.