Tuesday, February 27, 2007

The message word vrijgegeven....

'African Mama's':
Explosie van talent uit Zuid-Afrika Kleurrijke variaties op ritmes Vrolijk dansspektakel uit Zuid-Afrika
MUZIEKTHEATER
'African Mama's'



'The African Mama's' is een hedendaagse versie van een folkloristische voorstelling met zang en dans uit Zuid-Afrika. Ditmaal dus geen regendansen of krijgsliederen, maar wel liedteksten gebaseerd op de levensverhalen van tien zwarte vrouwen. De Nederlandse Leoni Jansen zocht hen bij elkaar vanuit de idee dat er voorstelling moest komen die zou laten zien dat de zogenaamde 'renaissance van Afrika', wat betreft de vrouwen al begonnen is.
Het resultaat is een explosie van energie en talent. Alle tien de vrouwen hebben formidabele stemmen. Niet alleen wat volume betreft, maar ook wat bereik. Het kan hoog en schel klinken, maar ook diep en vol warmte. Het programma is een mix van een aantal Zuid-Afrikaanse klassiekers met nieuwe nummers gebaseerd op de levensverhalen van de vrouwen. Omdat er nogal wat teksten onvertaald blijven, gaat er jammer genoeg wel wat van de inhoud verloren. Daartegen zorgen de klassiekers voor de herkenning. De vrouwen zingen a capella een indrukwekkend 'Homeless' van Paul Simon en de Zuid-Afrikaanse groep Ladysmith Black Mambazo. En ook het 'Give me hope, Joanna' swingt weer geweldig. De nummers met de band op volle sterkte, inclusief saxofoon en trompet, leveren een groots en swingend spektakel op.
Regelmatig zwijgt de zevenkoppige band echter en zingen de vrouwen alleen. Of slechts begeleid door de gitaar. Dat zijn de mooiste momenten. De vrouwen wisselen elkaar bij elk lied af in de solopartijen, wat hun zangkwaliteiten illustreert. De kleding van de dames valt op door de mooie combinatie van traditie met internationale mode. De geometrische en kleurrijke motieven uit Zuid-Afrika keren terug in de even elegante als speelse jurken, rokken en lijfjes ontworpen naar de internationale mode. Maar het zijn toch vooral de vrouwen zelf die met hun energieke expressie deze voorstelling tot een feest maken en de belofte van een herboren Afrika een stukje dichterbij brengen.





THEATER
'Wofa - ritmes uit Guinee' Gezien: 20 november 2003 in de Goudse Schouwburg.
Door Marc Couwenbergh

De trommel- en dansgroep 'Wofa' uit het West-Afrikaanse Guinee brengt het authentieke Afrikaanse trommelen en dansen in een voorstelling die is opgebouwd volgens de regels van het westerse theater. Het resultaat is een boeiende avond die varieert van subtiele percussie op met watergevulde halve kalebassen, tot donderend spektakel als alle acht percussionisten onder aanvoering van meesterdrummer Aboucar Fatouabou Camara plus de drie danseressen vergezeld van hun grote trommels, uitpakken met wervelende ritmes. En dat in een sfeervolle belichting en met de vollemaan op de achtergrond geprojecteerd.
Het vakmanschap van de trommelaars is groot. Schijnbaar moeiteloos variëren ze op een ritme, nemen om de beurt het voortouw met een eigen ritme, om vervolgens weer zonder hapering zich te voegen in dat van de anderen.
De souplesse en kracht blijft niet beperkt tot de vingers, handen en armen, maar hun hele lichamen gaan in de cadans mee. Een aantal van de trommelaars zorgt voor acrobatische dansen waarin ze op topsnelheid salto's makend diagonaal over het toneel gaan, of juist in een slowmotion.
De maskers voorzien van vele lange slierten, die in een aantal dansen een centrale rol spelen, herinneren aan de historische achtergronden van de dansen, al ontbreekt elke toelichting op de betekenis. Ook dansen van de drie vrouwen verwijzen naar het dagelijkse leven waarin ze zijn ontstaan. Zo voeren de drie een hele grappige dans uit met de traditionele vegers van gras en met grote halve kalebassen, de schalen uit het huishouden.
Inmiddels heeft de groep met succes tournees door Europa, de Verenigde Staten en Azië gemaakt. Naarmate hun succes groeit, lijkt hun enthousiasme alleen nog maar groter te worden. 'Wofa' betekent zoveel als: 'kom mee' en dat deed het publiek gisteravond ook.
THEATER
'Stamping' door The Big Black Flatfoot Stamp and Dance Company uit Zuid-Afrika
Gezien: 18 november 2002 in de Goudse schouwburg
Het Zuid-Afrikaanse gezelschap 'Big Black Flatfoot Stamp and Dance Company' levert met veel gevoel voor theater aantrekkelijke 'Afrikaanse' muziek- en dansvoorstellingen waarin alles draait om de opzwepende ritmes. Na het succes van 'Sikulu' van een paar jaar terug, toeren deze Zuid-Afrikaanse dansers, zangers en muzikanten dit seizoen door Nederland met 'Stamping'. Een voorstelling met niet alleen krijgshaftige dansen van Zulukrijgers, en bevallige meisjes met kralenrokjes, maar ook met dansen geïnspireerd op het huidige Zuid-Afrika: van frivole strandgangers, een school in een zwarte township tot de mijnwerkers in overalls en op rubberlaarzen. De zanggroep brengt compleet met grote gewaden en kruisbeelden nummers in de gospeltraditie uit zwart-Amerika die de laatste jaren ook in Zuid-Afrika steeds meer opgeld doet.
Door alle vrolijkheid en fleurigheid heeft de voorstelling veel weg van een promotietour van de Zuid-Afrikaanse VVV: louter de zonnige kant Zuid-Afrika dient zich aan. Een toelichting op liederen en dansen ontbreekt. En dat is jammer. Dat zou de voorstelling dichter bij het publiek brengen. Maar niettemin weet de voorstelling het publiek van begin tot eind te boeien. Op vaardige wijze gaan de verschillende onderdelen in elkaar over. Licht en rook zorgen voor extra sfeer en het indringende trommelwerk van de drie percussionisten van de achtkoppige band houdt sowieso iedereen bij de les. En met hun felheid zorgen de dansers voor visueel spektakel.