Tuesday, January 23, 2007

Zware sneeuwval overvalt Europa en zorgt voor erg veel overlast

Verkeer in Europa heeft veel hinder van sneeuw

PARIJS - Zware sneeuwval in het midden en noordoosten van Frankrijk heeft dinsdag grote delen van het verkeer lamgelegd. Ook in het zuiden van Duitsland en in het noorden van Spanje ondervindt het verkeer veel hinder door sneeuw.
Verscheidene snelwegen in Frankrijk zijn afgesloten voor vrachtverkeer, waaronder de A5 tussen Parijs en Dijon, de A6 tussen Parijs en Auxerre en de A20 tussen Toulouse en Vierzon, meldde de ANWB.
De Franse meteorologische dienst heeft een weeralarm afgegeven voor de Franche Comté, Bourgondië, de Auvergne, Limousin en de Rhône-Alpes en automobilisten wordt aangeraden alleen in dringende gevallen de weg op te gaan. Internationale vrachtverkeer krijgt het advies om via Bordeaux te rijden.
Vooral in Limousin is door het winterweer veel overlast ontstaan. Bijna 30.000 huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Tal van bomen zijn onder het gewicht van de sneeuw bezweken.
In het zuiden van Duitsland moest de snelweg tussen München en Salzburg volledig worden afgesloten om sneeuwruimers de kans te geven hun werk te doen.
In Spanje zijn in Asturië, Navarra, Cantabrië en andere noordelijke regio's in totaal vijftien bergpassen gesloten. De Spaanse meteorologische dienst verwacht dat het winterweer nog enkele dagen zal aanhouden, aldus de website van de krant El País.
In Griekenland ondervindt het verkeer juist veel hinder van te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Het kwik bereikte dinsdag in Athene een waarde van 22 graden Celsius. Volgens meteorologen was dit de oorzaak van de dichte mist. Die legde ook de luchthaven van de hoofdstad lam. Zeker veertien vluchten die in Athene moesten landen werden omgeleid naar Thessaloniki en Kreta. Griekenland kampt ook met ernstige droogte, waardoor een groot deel van de oogst dreigt te mislukken.