Saturday, April 01, 2006

hoogwater

za 1 apr 2006, 09:39
Evacuaties delen Dresden om hoogwater
DRESDEN - In enkele delen van de Oost-Duitse stad Dresden moesten inwoners in de nacht van vrijdag op zaterdag hun huizen verlaten, omdat overstroming dreigt.



Hoogwater in de Elbe. De wijken in Dresden aan de oevers van de Elbe dreigen te overstromen.


Dat meldden Duitse media zaterdag.

Het peil van de rivier de Elbe stijgt nog steeds, waardoor sinds zaterdagochtend water over een dam stroomt en de laaggelegen wijk Gohlis inloopt.

In Gohlis weigert een aantal gezinnen hun huizen te verlaten. Elders in de stad verliepen ontruimingen zonder problemen. In totaal hebben meer dan vijfhonderd mensen hun woning moeten verlaten. Ook in de stad Pirna moeten inwoners van het oude centrum hun huizen verlaten. Uit veiligheidsoverwegingen is een aantal bruggen over de Elbe gesloten voor auto's en treinen.

De hoogste waterstand van de Elbe wordt zondag verwacht. Tussen vrijdagmiddag en zaterdagochtend is het peil in de omgeving van Dresden ruim dertig centimeter gestegen. De autoriteiten verwachten dat het hoogste peil bijna anderhalve meter lager blijft dan de recordwaterstand tijdens de overstromingen in 2002. Vanaf maandagavond zal het peil van de Elbe gaan dalen, verwachten deskundigen.

Ook In Tsjechië blijft de situatie ernstig. Daar heeft de wateroverlast zeker vier mensen het leven gekost. In een aantal plaatsen worden inwoners geëvacueerd. In de stad Usti nad Labem begaf een waterkering van zandzakken het, waardoor huizen langs de rivier onderliepen. Het peil van de rivier ligt daar zes meter hoger dan normaal.