Friday, April 28, 2006

besnijdenis ( bron; New York times)

Besnijdenis ingezet tegen overdracht hiv

Uitgegeven: 28 april 2006 06:46
Laatst gewijzigd: 28 april 2006 09:06

JOHANNESBURG - Artsen in verscheidene zuidelijke Afrikaanse landen zetten mannen-besnijdenis is als middel tegen de overdracht van het hiv-virus. Volgens de artsen, die steun krijgen van de plaatselijke overheid, wijzen inmiddels voldoende studies uit dat besnijdenis de kans op besmetting en overdracht van het virus sterk vermindert. Dat schrijft The New York Times vrijdag.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het nog te vroeg is om te juichen en richtlijnen uit te vaardigen. Maar ook de WHO geeft toe dat de resultaten van verscheidene onderzoeken er inderdaad op wijzen dat de overdracht van hiv bij besneden mannen aanzienlijk kleiner wordt.


Conclusies

De WHO durft nog geen definitieve conclusies te trekken uit het kleine aantal onderzoeken dat tot nu toe is gedaan. Uit een aantal studies bleek dat het risico op besmetting met het virus dat aids kan veroorzaken, door besnijdenis met twee derde kan worden teruggebracht. De kans dat een besneden man zijn partner besmet is mogelijk 30 procent kleiner.

De onderzoekers vermoeden dat de cellen aan de onderkant van de voorhuid zeer gevoelig zijn voor het virus en dat ook scheurtjes en schaafwondjes het gemakkelijker maken het hiv-virus op te lopen.

Resultaten

De WHO wil geen conclusies trekken zolang de resultaten van twee onderzoeken onder achtduizend mannen in Kenia en Uganda nog niet bekend zijn. De eerste uitkomsten daarvan worden verwacht in juni.

Een onderzoek onder 3300 mannen in de omgeving van de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg werd vorig jaar voortijdig afgebroken, maar leverde wel opvallende cijfers op. De helft van de mannen werd besneden.

Onethisch

Na anderhalf jaar waren 49 onbesneden mannen besmet met het hiv-virus, terwijl van de besneden mannen slecht twintig het virus hadden opgelopen. De onderzoekers vonden het daarop onethisch om de onbesneden mannen de mogelijkheid te onthouden om het virus te ontlopen en boden hen alsnog een besnijdenis aan.

Wondermiddel

De WHO benadrukt dat hoe dan ook besnijdenis niet een wondermiddel zal zijn. Om de aidsepidemie in Zuidelijk Afrika onder controle te krijgen, moeten ook condoomgebruik, het terugdringen van het aantal seksuele partners en seksuele onthouding steeds onder de aandacht worden gebracht, stelt de organisatie.