Monday, December 29, 2008

Nijlpaarden Congo massaal afgeslacht.. ( de morgen.be)


Rebellen slachtten alle nijlpaarden in Oost-Congo af"

Taferelen als deze zullen zeldzaam worden in Oost-Congo. Rebellen slachtten er bijna alle nijlpaarden af.

De nijlpaardpopulatie in het Congolese Virungapark is met uitsterven bedreigd. De voorbije twee maanden werden de dieren massaal afgeslacht voor hun vlees, meldt een lokale NGO op de VN-radiozender Okapi.

Slachtpartijen
"Sinds vorige week hebben we geen enkel nijlpaard meer gespot", zegt Bantu Lukambo, directeur van de vereniging 'Innovation pour le développement et la protection de l'environnement' (IDPE). Hij beweert dat de Maï-Maï-strijders en de hutu-rebellen de daders van de slachtpartijen zijn.

Dagelijks dode 10 nijlpaarden
Volgens Lukambo hebben Maï-Maï-strijders van de Pareco-beweging sinds november dagelijks gemiddeld tien nijlpaarden vermoord. "De slachting van nijlpaarden in deze contreien is verergerd op het moment dat het Congolese leger zich terugtrok tijdens de confrontatie met de rebellen van Nkunda", zegt hij op radio Okapi.

Nijlpaardvlees ruilen voor wapens
"Op het terrein zien we dat er vaak nijlpaardvlees wordt geruild met militaire spullen", zei de directeur van het IDPE nog. Een woordvoerder van Pareco heeft ondertussen alle betrokkenheid van hun strijders bij het bloedbad ontkend.

Van 30.000 naar 1.000
De vijandelijkheden die sinds eind augustus zijn opgelaaid in het oosten van Congo, situeren zich vooral in het hart van het Virungapark, waar onder andere berggorilla's en nijlpaarden leven.
"Het aantal nijlpaarden in Virunga was in tien jaar tijd al gedaald van dertigduizend naar duizend exemplaren", aldus de Congolese minister van Milieu, José Endundo Bononge. (belga/adb)