Friday, December 05, 2008

Nederlandse overheid stelt klimaat visie bij... ( rtlnieuws.nl)

Waterpeil moet 1,5 meter stijgenDuizenden huizen rond IJsselmeer weg

Rond het IJsselmeer moeten ruim 2000 woningen verdwijnen om Nederland tegen de klimaatverandering te beschermen.



2000 woningen rond IJsselmeer moeten weg
Wat zijn de gevolgen voor het IJsselmeer

GeheimUit een geheim document van het kabinet dat in bezit is van RTL Nieuws, blijkt dat staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) een omstreden advies van de Deltacommissie overneemt. Die commissie, onder leiding van oud-minister Veerman, adviseerde dat het IJsselmeer meer zoet water moet kunnen opvangen, als door klimaatveranderingen de rivieren meer regen en smeltwater aanvoeren.

Consequenties

Het waterpeil van het IJsselmeer moet derhalve 1,5 meter stijgen en dat heeft enorme consequenties. Niet alleen moeten zo'n 2000 huizen naar hoger gelegen gebied worden verplaatst, maar ook moeten 30 havens worden aangepast. De kosten van het zogeheten Waterplan van Huizinga zullen zo'n 6,5 miljard bedragen.

Onnodig duur

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisen dat het kabinet de beslissing om het waterpeil van het IJsselmeer te verhogen, uitstelt.

RTL Nieuws legde al eerder de hand op een document van het adviesbureau Ecorys, dat stelde dat het plan van de Deltacommissie onnodig duur is, en adviseerde naar minder ingrijpende alternatieven te zoeken. Wetenschappers stelden dat de Deltacommissie de gevaren van de klimaatveranderingen expres heeft overdreven. Het Waterplan moet nog in de ministerraad worden besproken.

Passage uit het uitgelekte Waterplan:

IJsselmeer krijgt hoger peil. Het kabinet kiest als vertrekpunt om de huidige manier van waterafvoer naar de Waddenzee, onder vrij verval via spuisluizen, zo lang mogelijk in stand te houden. Daarmee volgt het kabinet het advies van de Deltacommissie op.

Dit betekent dat het peil in het IJsselmeer op termijn gaat stijgen. Het kabinet kiest ervoor de strategische functie van het IJsselmeergebied voor de levering van zoet water te versterken. Door het peilbeheer beperkt aan te passen, wordt hiervoor op korte termijn de ruimte benut die het systeem op dit moment al biedt.

Op langere termijn wordt de extra waterschijf gebruikt die door peilverhoging in het IJsselmeer ontstaat. In het verlengde van het advies van de Deltacommissie wordt onderzocht wat nodig is om ook in de watervoorziening in West-Nederland te voorzien vanuit het IJsselmeer.

Het kabinet kiest ervoor om zowel het Markermeer als de Veluwerandmeren los te koppelen van het IJsselmeer. Het gevolg is een peilbeheer in het Markermeer-IJmeer en de Veluwerandmeren dat beter tegemoet komt aan wat nodig is voor een ecologisch duurzame ontwikkeling. In het Markermeer-IJmeer biedt dit ook mogelijkheden voor beperkte buitendijkse bebouwing. De Houtribdijk wordt voorzien van een gemaal.

Het kabinet kiest voor het op beperkte schaal mogelijk maken van buitendijkse ontwikkelingen met aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit van het gebied. Het verlies aan waterbergingscapaciteit hoeft voor de buitendijkse ontwikkelingen niet te worden gecompenseerd.

Het kabinet kiest voor een versterking van de Afsluitdijk en streeft daarbij naar een combinatie met een multifunctionele inrichting die past bij de bestaande kernkwaliteiten van het IJsselmeergebied en rekening houdt met de strategische zoetwatervoorraad van het IJsselmeer op langere termijn.