Friday, December 05, 2008

Cholera "grijpt" om zich heen in Afrika... ( nos.nl)

Cholera-uitbraak verspreidt naar buurlanden




De cholera-uitbraak in Zimbabwe heeft nu ook in de buurlanden slachtoffers geëist. Mensenrechtenorganisatie Human Right Watch (HRW) waarschuwt dat de epidemie zich verder uitbreidt als Zimbabwaanse choleravluchtelingen niet snel geholpen worden.

In het land zelf zijn al meer dan 560 mensen aan de ziekte overleden. Dagelijks vluchten vele honderden mensen de Zimbabwaanse grens over om de cholera-uitbraak te ontvluchten. De oorzaak van de uitbraak is slecht water.

Correspondent Bram Vermeulen in Harare over het water in Zimbabwe:





Zuid-Afrika heeft vijf cholerabehandelposten opgezet bij de grens, die het aantal patiënten nauwelijks meer aankunnen. In Zuid-Afrika zijn 455 mensen als cholerapatiënt geregistreerd. Zeven mensen zijn overleden.

In Mozambique overleden negen mensen en werden 278 mensen ziek. Botswana heeft twee cholerapatiënten gemeld.

Noodtoestand
Door gebrek aan hygiëne en medicijnen kan de ziekte zich snel verspreiden. Zimbabwe heeft gisteren de noodtoestand uitgeroepen en de internationale gemeenschap om hulp gevraagd.

Maar Nederland en de EU willen die hulp niet zomaar geven. De machtsstrijd tussen de Zimbabwaanse president Robert Mugabe en zijn rivaal Morgan Tsvangirai duurt ondanks de uitbraak nog altijd voort.

De twee zijn het wel eens geworden over het delen van de macht, maar de uitvoering daarvan ligt stil omdat ze het niet eens zijn over de precieze invulling van die afspraak. Vooral het verdelen van de ministersposten is een heikel punt.

Sancties
Daarom wil de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen gezegd dat de EU de sancties tegen Zimbabwe aanscherpt. "Het gaat in Zimbabwe van kwaad tot erger", volgens Verhagen. "De Europese sancties tegen de machthebbers moeten wat mij betreft zo snel mogelijk worden aangescherpt."

Ook zijn Britse ambtgenoot David Milliband is voor het aanscherpen van de sancties. Daarover zal maandag gesproken worden.

Mugabe heeft ondertussen aangegeven vervroegde verkiezingen te gaan houden als er binnen anderhalf tot twee jaar geen akkoord is over het delen van de macht met de oppositie.

Onder druk
Vanuit andere Afrikaanse landen neemt de druk op Mugabe steeds verder toe. "Het is tijd dat Afrikaanse regeringen beslissende actie ondernemen om hem tot aftreden te dwingen", zei premier Raila Odinga van Kenia donderdag. Het komt niet vaak voor dat politieke leiders in Afrika zich zo kritisch uitlaten over collega's.

Ook de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu sloeg donderdag een hardere toon aan. In een interview zei hij dat als Mugabe nu niet aftreedt, hij voor het Internationaal Strafhof gebracht zou moeten worden.

"We moeten nu zeggen: Jij en je trawanten zijn verantwoordelijk voor deze misdaden, dus je gaat naar Den Haag, tenzij je nu aftreedt", zei de bisschop. Als Mugabe niet zelf zijn conclusies trekt, zouden de Afrikaanse landen hem moeten dwingen tot aftreden. Desnoods met militaire middelen, stelde Tutu.