Thursday, April 13, 2006

verzonnen lucht ( jaar van waarheid 2006)

Geneesmiddelenindustrie verzint ziektes'

Uitgegeven: 11 april 2006 10:17
Laatst gewijzigd: 11 april 2006 11:04

LONDEN - Farmaceutische bedrijven verzinnen ziektes en overdrijven de ernst van relatief kleine gezondheidsproblemen om meer winst te maken. Ze zorgen ervoor dat gezonde mensen zich patiënt voelen en meer medicijnen gebruiken. Dat constateren onderzoekers van de Newcastle-universiteit in de Australische stad Callaghan.

De geneesmiddelenindustrie produceert zware medicijnen tegen onder meer de hyperactiviteitsstoornis ADHD en het Restless Legs Syndroom (onrustige benen). Verder 'medicaliseren' farmaceutische bedrijven reguliere gezondheidsproblemen zoals de overgang.


De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Public Library of Science Medicine. In elf studies werd onderzoek gedaan naar de commerciële instelling van de medicijnindustrie en de invloed daarvan op het publiek. "Medische bedrijven sponsoren organisaties die veel aandacht geven aan nieuwe ziektes om hun eigen winst te vergroten", aldus onderzoeker Graham Archard tegen het Britse dagblad The Times dinsdag.

Door de aandacht voor relatief kleine problemen neemt de belangstelling voor serieuze gezondheidskwesties af, volgens Archard. "Mensen hebben een bepaald bedrag te besteden aan medicijnen. Hoe meer geld ze uitgeven aan trendziektes, hoe minder overblijft voor serieuze klachten."

ADHD

'Hippe' gezondheidsproblemen zijn niet alleen ADHD en de overgang. Klachten over seks of een gezonde portie verlegenheid zijn ook een goede bron van inkomsten voor medicijnproducenten.

"Schuchterheid wordt direct met antidepressiva bestreden en in de Verenigde Staten heeft 40 procent van de vrouwen seksproblemen sinds het bestaan van lustopwekkende medicijnen."

Richard Ley, woordvoerder van de associatie van Britse farmaceutische bedrijven is het niet eens met de resultaten van het onderzoek. "Wij geven alleen informatie over de mogelijke behandeling van klachten. Doktoren schrijven de medicijnen voor, wij niet", aldus Ley.