Vaccin mogelijk ook geneesmiddel tegen Marburg-virus
Uitgegeven: 27 april 2006 07:35
WASHINGTON - Een vaccin dat apen beschermt tegen het ook voor mensen dodelijke Marburg-virus, kan mogelijk ook worden gebruikt als geneesmiddel tegen de ziekte. Dat hebben wetenschappers verbonden aan het Amerikaanse leger woensdag bekendgemaakt.
Zij hopen in de toekomst met dezelfde methode ook besmettingen met het gevreesde Ebola-virus te kunnen behandelen.
Marburg en Ebola zijn verwante virussen. Beide ziektes hebben door de jaren heen zeldzame maar bijzonder dodelijke epidemieƫn veroorzaakt in Afrika. Marburg eiste vorig jaar in Angola driehonderd mensenlevens. 90 procent van de mensen die besmet raakten, overleed.
Ebola
Ebola heeft tussen 2001 en 2005 ruim 250 slachtoffers gemaakt in de Democratische Republiek Congo en Gabon.
De onderzoekers besmetten een groep apen met Marburg en dienden pas daarna het vaccin toe. De behandelde dieren bleven in leven, de apen die niet werden gevaccineerd, overleden binnen tien tot twaalf dagen. Het vaccin werd gemaakt door een gen van een onschuldig virus te vervangen door een essentieel gen van het Marburg-virus.
Verrast
De wetenschappers, die hun bevindingen deze week publiceren in het Britse medische vakblad The Lancet, zeiden verrast te zijn door de uitkomst van het onderzoek. Ze stellen dat het nog te vroeg is om de mogelijke behandelmethode voor Marburg en Ebola op mensen te testen, maar spreken hoopvol van een eerste stap. Voor geen van beide infecties bestaat momenteel een geneesmiddel.
Koorts
Beide ziektes veroorzaken in eerste instantie griepachtige verschijnselen, met zeer hoge koorts. Daarna leiden hevige inwendige bloedingen tot uitval van vitale organen en in de meeste gevallen uiteindelijk tot de dood.
Marburg en Ebola worden vaak genoemd als mogelijk bruikbare virussen voor de productie van biologische wapens.