Nieuws
Nu ook overstromingen Moldau
is er een verband met de klimaatverandering?
13 april 2006 - Steeds meer landen krijgen te maken met overstromingen. Na de Elbe is nu ook de Moldau buiten haar oevers getreden. In verschillende steden langs die rivieren is de noodtoestand uitgeroepen. Rivieroverstromingen komen vaker voor de laatste jaren.
Stroomgebieden van Rijn, Donau en Elbe (Bron: RWS RIZA)
Klimaatonderzoeker Rob van Dorland van het KNMI stelt echter dat de opwarming nog te klein is om zulke uitzonderlijke gebeurtenissen direct met het broeikaseffect in verband te brengen. De media geven bovendien een enigszins vertekend beeld omdat er tegenwoordig rampen in het nieuws tegenwoordig veel meer aandacht krijgen. Daarnaast is ook de kwetsbaarheid van de samenleving groter geworden waardoor eerder sprake is van schade of een ramp. Dat neemt niet weg dat er ook klimatologisch veel aan de hand is. In deze eeuw zet de opwarming versterkt door en gaat het in de winter meer regenen. Voor de rivieren en de kans op hoogwater heeft dat zeker consequenties. In ons kenniscentrum vindt u een antwoord op de meest gestelde vragen over overstromingen en het klimaat (zie verder lezen- overstromingen en klimaat)
Kans op lage afvoer deze zomer iets groter
Hoe verrassend ook, Rijkswaterstaat RIZA bereidt ons al voor op mogelijk lage afvoeren komende zomer. De kans daarop is dit jaar groter dan normaal, maar verontrustend is de situatie niet. Dat blijkt uit het eerste droogtebericht van het "droogteseizoen", dat RWS RIZA vanaf april regelmatig uitbrengt. Het eerste bericht geeft traditiegetrouw een indicatie van de kans op eventuele watertekorten en mogelijke warmteproblemen in de zomer. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de experimentele seizoensverwachtingen van het KNMI.
"Voor de zomer geldt dat er ten opzichte van een gemiddeld jaar een iets verhoogde kans is op watertekorten. Deze voorspelling is gebaseerd op de neerslag in het Rijnstroomgebied van het afgelopen half jaar (wat minder dan normaal), het sneeuwdek in de alpen (gemiddeld tot iets hoger dan normaal), het peil van de grote (stuw)meren in Zwitserland (lager dan normaal) en de huidige basisafvoer in Zwitserland en Zuid-Duitsland (min of meer normaal)".
Aldus RWS RIZA die het volledige droogtebericht heeft geplaatst op zijn site (zie onder externe links). Onder nader verklaard vindt u uitgebreide informatie en links naar actuele berichten over hoogwater