Monday, February 28, 2011

wetenschappers allert voor bevingen ( zie bericht Januari 2010... )


Archive/ faqt.nl/embassadorion/

Istanbul het nieuwe Haïti?

Door: Matthias Echters | Geplaatst: 19 jan 2010

Haïti komt nog bij van de schok. Maar de volgende aardbeving is al weer in voorbereiding.

Dat het moeilijk is om aardbevingen te voorspellen, schreven we al eerder. Toch kunnen geologen zo nu en dan wel vertellen waar de volgende aardbeving toe zal slaan. Vandaag zijn er twee van dat soort waarschuwingen afgegeven door serieuze wetenschappelijke instituten.Onderzoekers van het Karlsruhe Institute for Technology en het German Research Centre for Geosciences waarschuwen dat ook Istanbul op de nominatie staat om te worden getroffen door een grote aardbeving. De Duitsers houden de seismische activiteiten aan de Turkse zuidkust al geruime tijd in de gaten. Overal aan de kust vinden constant kleine aardbevingen plaats.

Maar uitgerekend bij Istanbul is de bodem rustig. Dat leidt de Duitsers tot de conclusie dat de spanning zich daar aan het opbouwen is. Juist kleine aardbevingen zorgen ervoor dat de natuurlijke druk in de bodem kan verdwijnen. Mocht het tot een grote aardbeving komen, dan denken de Duitsers dat die net ten zuiden van de Turkse megastad zal plaatsvinden.

Een andere waarschuwing komt van professor John McCloskey van de University of Ulster in Noord-Ierland. Hij denkt dat de westkust van Sumatra binnenkort aan de beurt is voor een rampzalige aardbeving. Het is de moeite waard om naar McCloskey te luisteren. Hij voorspelde de vorige aardbeving op Sumatra (Padang, duizend doden) tien dagen voor deze plaatsvond.Volgens de Britse professor is de bodem onder Sumatra gespannen als een boog. ‘Tweehonderd jaar lang is de spanning daar opgebouwd doordat twee platen tegen elkaar botsen. Die energie moet ergens heen.’ De aardbeving in 2004 waarbij een tsoenami ontstond is volgens hem slechts een voorproefje. McCluskey denkt dat er een aardbeving aan de Sumatraanse kust zit aan te komen die Haïti en klein schokje zal laten lijken.