Monday, February 28, 2011

Massala kikkersterfte Nederland... ( AD)


Massale kikkersterfte in Nederland door virus


UTRECHT - Meer dan duizend wilde kikkers in één vennetje in Drenthe zijn afgelopen jaar overleden aan een Ranavirusinfectie. De kans is groot dat het virus ook elders heeft toegeslagen, zo heeft een woordvoerster van Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (RAVON) vandaag laten weten.

De komende maanden wil RAVON onderzoeken of er nog ergens anders in Nederland zoveel kikkers zijn gestorven.Het is de eerste keer dat dit voor amfibieën gevaarlijke virus bij wilde kikkers is vastgesteld, zo hebben wetenschappers van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht ontdekt.

Ranavirusinfecties kunnen massale sterfte veroorzaken bij amfibieën, reptielen en vissen. Het virus is niet schadelijk voor mensen. In een ven in Nationaal Park Dwingelderveld werden in september vorig jaar veel dode kikkers gevonden. Na sectie bleek het om het Ranavirus te gaan. Inmiddels zijn er maatregelen getroffen om te kans op verspreiding tegen te gaan. Volgens de woordvoerster van RAVON is er te weinig budget om actief andere plekken in Nederland te onderzoeken. "Daarom hopen we dat natuurliefhebbers het melden als ze veel dode kikkers vinden." (FOTO ANP)