Monday, February 28, 2011

Boren naar Brabants gas levert radioactief afval op... ( Vk)


'Boren naar Brabants gas levert radioactief afval op'


AMSTERDAM - Boren naar schaliegas is veel schadelijker voor het milieu dan tot nu toe gedacht. Bij de relatief nieuwe en populaire manier om dit 'onconventionele gas' te winnen komt afvalwater vrij dat het radioactieve radium bevat. Dat blijkt uit interne documenten van de Amerikaanse milieubeschermingsinstantie EPA.

Deze 'EPA files', die zondag werden gepubliceerd door The New York Times, zijn voor Nederland pikant omdat recent de eerste vergunning is afgegeven voor een proefboringen naar het schaliegas. Bij het Brabantse Boxtel gaat een Brits bedrijf de boring uitvoeren, in de gemeente Haaren dient nog vergunningsaanvraag.

Het schaliegas werd lang beschouwd als onbereikbaar omdat het vastzit in ondergronds gesteente. Recent is een methode gevonden om het gas boven de grond te krijgen. Daarbij worden op kilometers diepte horizontale gangen geboord waar onder hoge druk water, zand en chemicaliƫn in het gesteente worden gespoten. Zo komt het gas vrij.
Hoewel de straling niet direct schadelijk is voor mens en dier, waarschuwen de onderzoekers voor het risico dat het element in het drinkwater of de voedselketen terecht komt. Als radium in het lichaam wordt opgenomen, kan het kanker en andere aandoeningen veroorzaken.

Grote vlucht
In de Verenigde Staten heeft het winnen van schaliegas de laatste jaren een grote vlucht genomen. Overal in het land verrijzen boortorentjes waarmee het uit de grond geperst wordt. Bij de winning wordt het afvalwater in veel gevallen afgevoerd naar rioolwaterzuiveringsinstallaties die het water in rivieren lozen. Het niveau van radioactiviteit in die rivieren is daardoor flink gestegen.

Proef
Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Economie en Innovatie benadrukt dat het gas in Nederland nog niet commercieel wordt gewonnen. 'We zijn bezig met een proefboring, en het Staatstoezicht op de Mijnen kijkt goed naar mogelijke milieuschade. Pas als de boring positief is geƫvalueerd, worden vergunningen verstrekt voor exploitatie. Als de berichten uit de VS daartoe aanleiding geven, zal het onderzoek naar de milieueffecten worden aangepast.'