Wednesday, September 01, 2010

Rivier Limburg treed buiten haar oever.. ( Pietsweer)

Limburgse rivier buiten oevers getreden
De rivier de Niers in Limburg is na de zware regenval de afgelopen tijd buiten haar oevers getreden. De overlast is minimaal, slechts enkele weilanden in Gennep en Ottersum zijn onder water komen te staan, meldt waterschap Peel en Maasvallei woensdag. De kernen van Ottersum en Gennep worden beschermd door dijken.

De verwachting is dat de zogenoemde piekafvoer woensdagavond het hoogst is. Het waterpeil stijgt dan nog zo’n twintig tot dertig centimeter. De Niers voert regenwater van Duitsland af naar de Maas, waar de rivier in de gemeente Gennep op uitmondt.

Het waterschap adviseert materialen en dieren in de gebieden die als opvang bij hoog water kunnen worden gebruikt tijdelijk weg te halen. Ook waarschuwt het waterschap kanoƫrs en andere recreanten, omdat de Niers sneller kan gaan stromen.

Volgens het waterschap is geprobeerd zoveel mogelijk te doen om het tijdelijke hoge water op te vangen. Zo heeft het waterschap de beplanting in de Niers extra gemaaid voor een goede afvoer richting de Maas. Ook zijn de stuwen omlaag gezet in het Gelders Nierskanaal om de pieken op te vangen.
(NOVUM)