Thursday, September 23, 2010

Gedrag banken bizar te noemen, Maxima in New York ...


Máxima: 'Bankrekening voor iedereen' maar in eigen land trekken banken meer en meer weg uit kleine dorpen zodat meer afstand bestaat tussen bank en clientele.

Prinses Máxima wil de "allerarmsten" in de wereld toegang geven tot een bankrekening. In New York bracht Máxima, als adviseur van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties, verslag uit aan de VN. Maxima ziet hopelijk ook in dat wat voor ons er arm uitziet voor henzelf stinkend rijke begrippen zijn. Een simpele geit in Afrika maakt het verschil al tussen arm zijn en rijk.

Máxima: 'Iedereen een bankrekening' wil niet zeggen dat iedereen vooral in Afrikaanse landen de behoefte hebben aan een rekening omdat de leefwijze het in Afrika vaak volledig overbodig maakt.

Volgens Maxima is toegang tot het financiële systeem een belangrijk wapen om levens van de "allerarmsten" op onze planeet te helpen.

Ongelofelijk
Zo’n 2,7 miljard mensen hebben geen bankrekening en hebben daar ook zeker niet altijd de behoefte aan, hier word dus eigenlijk een verkeerd beeld neergezet met cijfers omdat veel gebieden in Afrika niet aan banken onderhevig zijn. Er word vaak "belasting" betaald door middel van graanoogsten en of afhankelijk daaraan.

Ze geeft een simpel voorbeeld: "Een leraar in Tanzania moet twee weken vrij nemen om zijn salaris op te halen. Maxima verteld er niet bij dat mensen in Afrika op geheel andere wijze "betaald" krijgen en dus niet altijd de behoefte hebben om geld te hebben.

Het is ook een kwestie van veiligheid, aldus Máxima. Armen zetten geld opzij voor hun oude dag of voor grote uitgaven. Ze stoppen hun geld onder de matras of lopen rond met flink wat contant geld op zak. "Dat is gevaarlijk. Ze kunnen overvallen worden." Maxima verteld ook hier er niet bij dat veel mensen in Afrika zelf geen matras kennen en slechts een paar kleren hebben en dus leven van dag tot dag. Overleven is dus in Afrika strategie nummer een en het belang en of hebben van een bankrekening is dus voor Afrikanen totaal niet altijd van belang.

Steun
De Verenigde Staten steunen de plannen van Máxima. Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken was aanwezig bij het verslag van de kroonprinses. Vergeten word door Maxima dat in kleine dorpen totaal geen behoefte is aan banken omdat het dorpshoofd vaak in Afrika ervoor zorgt dat gezamenlijke werk ervoor zorg draagt dat ouderen onderhouden worden door de jongeren en sterken. Het begrip zoals wij dus in Westerse maatstaven hebben is in Afrikaanse ogen bizar en ongeloofwaardig te noemen.


Na Máxima's "strijd" voor het microkrediet is ze sinds vorig jaar adviseur van Ban Ki-moon. Het was volgens haar een logische stap. Ze pleitte eerst voor leningen, maar zag toen dat veel mensen geen bankrekening hadden.

Er zou dus naar ons inzicht een veel beter beeld gecreerd kunnen worden door EERST eens naar ons eigen land te kijken waar banken grootschalig wegrennen uit kleine dorpen en meer en meer afstand gecreerd word tussen bank en clientele. Of we nu vanuit Marrokko kijken of vanuit Zuidelijk Afrika er is niet altijd te behoefte van de mens uitzijnde bankrekeningen te openen als men niet wil plannen omdat men in Afrika leeft van dag tot dag.

De manier waarop wij Westersen de "armen" op deze aarde willen helpen moet dus veranderd worden. In Moslim begrippen mag geen rente berekend worden aan clientele maar worden toch manieren gevonden banken draaiende te houden.

Laat ons dus een ding erg duidelijk zijn dat wij niet twijfelen over de goede bedoelingen van onze aanstaande Koningin maar wel over de manier van voorlichting en het aanreiken van de informatie naar onze prinses toe... hier zou nog fiks aan gesleuteld mogen worden zodat ook de prinses voorzien kan worden van waarheden..