Thursday, April 15, 2010

Waarschuwingen Belgische media vulkanisch as.. ( de morgen.be)


Aswolk: Vermijd intensieve inspanningen

DM update Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid komt met enkele aanbevelingen indien de stofwolk door de IJslandse vulkaanuitbarsting effectief zorgt voor ongezonde lucht. Als dat het geval is, raadt het agentschap langdurige en intensieve inspanningen af.

Het agentschap waarschuwt voor een toename van de luchtverontreiniging door fijn stof en mogelijk ook hogere concentraties aan zwaveldioxide en koolstofdioxide. Net zoals ozon in de zomer kan dat gezondheidsproblemen veroorzaken, omdat die stoffen de longfunctie verminderen en een invloed hebben op hart- en bloedvaten.

De wolk van stof en as, die bestaat uit verpulverde rotsblokjes en glas samen met zwaveldioxide, zou morgen in de vroege ochtend ons land bereiken. Dat kan aanleiding geven tot een kortstondige toename van fijn stof. De stofwolk kan de komende dagen leiden tot een opvallend rode schemergloed en mogelijk ook een lichte zwavelgeur.

Kleine kinderen en ouderen
Indien er meer fijn stof is door de wolk, raadt zorg en Gezondheid iedereen deze dagen aan best langdurige en intensieve (sport)inspanningen te vermijden. Gevoelige personen vermijden best belangrijke fysieke inspanningen én verkeersdrukke straten omdat daar sowieso meer stof hangt. De gevoelige groepen zijn kleine kinderen en ouderen, personen met chronische ziekten van de luchtwegen (emphyseem, astma, chronisch obstructief longlijden) en mensen met hart- en vaatziekten.

De symptomen die kunnen optreden zijn vermindering van de ademhalingsfuncties, toename van respiratoire aandoeningen (bronchitis, ...) en toename in ernst en frequentie van symptomen bij personen met astma en chronisch obstructief longlijden.
Het is de intergewestelijke cel voor het leefmilieu die de actuele toestand, de evoluties en de gemiddelde concentratie fijn stof continu opvolgt.

Deeltjes makkelijk binnenshuis

Het Vlaams agentschap wijst er nog op dat de concentraties fijn stof binnenshuis niet aanzienlijk lager liggen dan buitenshuis. De deeltjes zijn zo klein dat ze zich makkelijk naar binnen verplaatsen. De sportactiviteit van buiten naar binnen verplaatsen lost dus weinig op.
Volgens de weersvoorspellingen zouden vanaf zaterdag de verspreidingscondities gunstiger worden door de toenemende windsnelheid.

Meer info is te vinden op www.zorg-en-gezondheid.be, met links naar de Vlaamse Milieu Maatschappij (www.vmm.be) en www.irceline.be. Voor vragen van de bevolking is er het nummer 1700 (tijdens de kantooruren). (belga/gb/ypu)