Monday, April 19, 2010

Vliegverkeer komt zeer voorzichtig op gang... ( de morgen.be)


Kracht van vulkaan neemt af

Luchtruim boven Europa gaat langzaam openDe vulkaan onder de IJslandse gletsjer Eyjafjalla is nog wel actief, maar heeft een kracht ingeboet. Een woordvoerster van de autoriteiten in Reykjavik zegt dat de zuil van rook en as nu maximaal drie km hoogte bereikt. Na de uitbraak van woensdag was dat elf km, waarbij de wolk dan naar het Europese vasteland dreef.

De vulkaan zou inmiddels ook meer lava dan as spuwen en dat is goed nieuws voor Europa. Ook de geringere hoogte van de rookzuil met vulkaas duidt op een wijziging van de eruptie. Doordat ze maximaal drie kilometer hoogte bereikt, zal er veel minder as Europa bereiken, zei meteoroloog Hjorleifur Sveinbörnsson. Maar het blijft wel niet uitgesloten dat zich nieuwe kraters zullen vormen onder de gletsjer.

De wind waait in zuidoostelijke richting, naar Groot-Brittannië en het zuiden van Scandinavië. Intussen is het gebied waar een vliegverbod geldt duidelijk gekrompen. Volgens de Europese dienst voor luchtvaartveiligheid Eurocontrol in Brussel, werd het luchtruim vooral in het zuiden, bij de Middellandse Zee, en in grote delen van Scandinavië vrijgegeven.

Eerste vluchten
Volgens Eurocontrol zouden vandaag 8.000 tot 9.000 vluchten in Europa kunnen doorgaan. Dat is ongeveer 30 procent van de geplande vluchten. Het Nederlandse KLM liet vanmorgen een vliegtuig zonder passagiers vanop Schiphol vertrekken richting Parijs. Daarmee wil de maatschappij bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is om terug te vliegen.

Op de luchthaven van Bierset bij Luik zijn voor het eerst sinds donderdagmiddag vliegtuigen geland. Het ging om legervliegtuigen van TNT. (belga/gb)