Tuesday, December 22, 2009

Verandering door noodzaak


Als we kijken naar de ontwikkelingen in ons klimaat zien we grote redenen onze infrastructuur bij te moeten gaan stellen.

Op veel plaatsen wereldwijd is het noodzakelijk aanpassingen te gaan verrichten omtrent de opvang van hemel water en of sneeuwoverlast of grote droogte,s.

Kortom het klimaat word grilliger en gevaarlijker mits we daar nu niets aan doen. Door een VERSCHUIVING in klimaatzones ontstaan grote problemen wereldwijd doordat we niet goed voorbereid zijn op deze problemen.

Om de problemen de komende jaren de baas te kunnen zal met name de regio Veenendaal zeer grote investeringen moeten gaan doen wil het de voeten droog houden.

De kom waarin Veenendaal gelegen is betreft uit verschillende gevaren, een onderaardse stroming vanuit de Utrechtse Heuvelrug, en van bovenuit de weersomstandigheden die ons meer neerslag doen geven dan vaak wenselijk is.

Juist door deze grote veranderingen in weersomstandigheden zal men met name in de regio Veenendaal grote investeringen moeten gaan doen op zeer korte termijn wil men de voeten in algeheel Veenendaal droog houden.

Met name de ondernemers in de regio Veenendaal zullen zeer zwaar gedupeerd zijn als het water hen tot de lippen komt te staan doordat overheden niet goed hebben zien aankomen wat gaande is.

Ook in Veenendaal is lachwekkend gereageerd op mijn plannen om de grachten weer terug te creeren in Veenendaal om deze problemen gewoon de baas te kunnen en er nog een deugd van te maken ook.

Juist door het terug keren van de grachten en dit meteen zeer goed uit te werken zal sprake zijn van een imens grote nieuwe impuls voor met name het toerisme in deze regio die zeer goed baat zal hebben omdat een grotere aantrekkingskracht zal gaan ontstaan ook voor ons centrum.

De plannen die nu gelanceerd zijn vanuit Sant en Co hebben ook veel haken en ogen, hemelwater dat geen kant op kan als er sprake is van extreme hoeveelheden neerslag welke de rioleringen totaal niet aan kunnen. Bomen die voor zoveel overlast zullen zorgen dat winkeliers schadeclaims zullen gaan indienen bij de gemeente omdat deze de plannen ter goedkeuring geeft afgegeven omdat niet geluisterd is naar bewoners gebruikers en vooral bezoekers van het centrum van Veenendaal.

Kortom deze redenen zijn dusdanig groot dat de gemeente Veenendaal onderschat wat de consequenties zullen zijn als deze plannen zullen worden doorgevoerd.

Naar mijn mening zullen deze plannen dus zeer goed moeten worden herbestudeerd en opnieuw worden ontworpen.

De grote overlast die ons centrum ondervind van overvloedige sneeuwval, neerslag etc kan met gemak opgelost worden mits de grachten terug zullen keren in ons centrum.


Veenendaal zou veel meer moeten kijken en vooral willen leren van grote steden zoals Amsterdam en Utrecht waar veel minder overlast is omdat sneeuw en neerslag gemakkelijk in de grachten kan worden geschoven en de overlast vrijwel als nihil kan worden gezien.