Wednesday, December 30, 2009

Ook dakconstructie Olympic Oval aangetast door kever... ( www.ge-di-christi-re.com pole shift...)

Dak Olympic Oval gemaakt van aangetast hout

De Olympic Oval in Richmond


Door economieredacteur Tineke Hoekstra


Tijdens de Olympische schaatswedstrijden in de Olympic Oval in Richmond, Canada, zullen de ogen van de supporters vooral gericht zijn op het ijs, want daar moeten de Nederlandse medailles worden gewonnen. En wanneer ze toch even een blik omhoog werpen, zien ze een prachtig geconstrueerd dak dat compleet is gemaakt van hout. Uniek in de wereld.

Het is een prachtige houtconstructie, waar de fabriek, Structure Craft internationaal furore mee heeft gemaakt. Maar het hout dat de fabriek heeft gebruikt, is voor een groot deel aangetast door de Mountain Pine Beetle.

Plaag
Dat beestje is een plaag in Canada. De kevers boren zich een weg door de bast van een boom, leggen hun eitjes en laten geurstoffen achter waar andere kevers op afkomen. Ze blokkeren zo de opname van vocht en voeding door de boom, die na ongeveer twee weken doodgaat. Op die manier blijven grote stukken dood bos achter, herkenbaar aan hun rode kleur.

Lees ook:
- 13,5 hectare bos verwoest in Canada

Verwacht wordt dat over drie jaar 80 procent van de volwassen naaldbomen in de provincie British Columbia dood zal zijn en men is bang dat de plaag zich verder zal verspreiden over Canada.

Grootste
Desondanks barst over een kleine twee maanden het op twee na grootste evenement ter wereld los. Een kwart miljoen supporters zullen de Olympische Spelen in Vancouver bezoeken.

De Olympic Oval is het grootste gebouw van de Spelen. Kosten ruim 120 miljoen euro. Er kunnen 8.000 supporters in, die zich waarschijnlijk weinig zullen aantrekken van de kever.