Tuesday, December 22, 2009

Nederland ontspringt voorspelde sneeuwval, Belgie krijgt het nu, Treinen rijden daar gewoon... ( de morgen)

Nieuwe sneeuwbuien zorgen voor zware verkeershinder

Ook de snelwegen zijn opnieuw moeilijk berijdbaar.
Er trekt een zware neerslagzone van zuid naar noord over ons land. Met uitzondering van het westen, sneeuwt het bijna overal (5 tot 10 cm verse sneeuw). Vooral in het oosten van het land zijn er problemen.

Op de snelwegen is de linkerrijstrook moeilijk of niet te berijden. Ook op de secundaire wegen verloopt het verkeer erg moeilijk. Volgens de voorspellingen zal de sneeuw overgaan in smeltende sneeuw of regen met ijzel, meldt mobiliteitsclub VAB.

VAB verwacht daarom tijdens de ochtend en ook in de voormiddag erg moeilijk verkeer. Sneeuw en ijzel dreigen, ook op de snelwegen, het verkeer erg in de war te sturen, misschien bijna onmogelijk te maken.

VAB adviseert om te informeren naar de wegentoestand vooraleer de baan op te gaan. Verplaatsingen die niet echt nodig zijn, worden beter uitgesteld.

Strooidienst
De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn ook afgelopen nacht druk in de weer geweest. Ondanks alles blijft het overal opletten geblazen voor de weggebruikers en liggen de wegen er op veel plaatsen glad bij, zo luidt het bij het Agentschap.

Vooral in Limburg is de situatie op de weg gevaarlijk glad. Door de smeltende sneeuw staat er veel water op de wegen, hierdoor spoelt het gestrooide zout op sommige plaatsen gewoon weg, aldus Wegen en Verkeer.

De overige snelwegen zijn "relatief vrij". Door de vallende sneeuw in Vlaams-Brabant is het afwachten hoe de situatie daar verder zal evolueren. Ook in Brussel waren de strooidiensten rond 06.30 uur nog druk in de weer. Ook op de gewestwegen is het uitkijken geblazen.

"Geen grote treinproblemen"
Het treinverkeer ondervindt geen echt grote problemen, zegt Frédéric Petit, woordvoerder van infrastructuurbeheerder Infrabel. "Het spoorwegnet is natuurlijk extra gevoelig voor temperatuurschommelingen, wat wel de nodige vertragingen en afgeschafte treinen met zich meebrengt", aldus Petit. De toestand ligt in het verlengde van de afgelopen dagen. "Als een trein afgeschaft wordt en er daardoor aansluitingen worden gemist, kunnen de vertragingen wel oplopen", aldus de woordvoerder.

De internationale Beneluxtrein richting Nederland rijdt niet wegens problemen op het Nederlandse spoor. De Eurostar rijdt vandaag wel, hetzij beperkt. (belga/mvdb)