Protonenstraal werkt in twee richtingenTest Zwitserse deeltjesversneller geluktWetenschappers van CERN hebben met de nodige moeite de deeltjesversneller LHC aan de praat gekregen.
Geslaagde proef met deeltjesversneller
Straal
De eerste straal protonen door de 27 kilometer lange ronde buis van de LHC (Large Hadron Collider) verliep met weinig problemen. De poging om protonen in omgekeerde richting te schieten, leverde wat meer problemen op.
Baan
De straal, die door een cirkelvormige tunnel van 27 kilometer lang moet lopen, kwam niet in de goede baan. Volgens CERN ging het om kleine afstelproblemen van de richtmagneten. Na drie uur was het probleem opgelost.
Oerknal
De LHC moet laten zien wat er in het heelal gebeurde een fractie na de oerknal, 14 miljard jaar geleden. Binnen enkele weken moeten in de versneller protonen, een van de bouwstenen van atomen, met de snelheid van het licht op elkaar botsen. Daarbij komen naar verwachting allerlei elementen vrij die ook vrijkwamen toen het heelal ontstond.
Zwarte gaten
Critici zeggen dat dit soort experimenten te gevaarlijk is. Zo zouden, volgens bepaalde theorieën, bij de protonenbotsingen kleine zwarte gaten kunnen ontstaan. Die zouden kunnen leiden tot de ondergang van de wereld. De LHC is overigens nog niet gebruikt om protonen te laten botsen; dat experiment staat voor volgende maand (21 oktober) op de agenda.