Veel risico verslaving rijke elite
Doktoren aan de coke
AMSTERDAM - Nederland heeft een harde kern van circa duizend verslaafde doktoren en advocaten die zich op de been houden met pillen, cocaïne en andere verdovende middelen.
Om 'beter te presteren' of om de 'werkdruk vol te houden' nemen ze dagelijks een paar lijntjes cocaïne of gebruiken andere drugs, zoals peppillen. In totaal is er een groep van circa drieduizend hoogopgeleide en/of goedverdienende verslaafden die dringend hulp behoeft. Onder hen ook dj's, artiesten en topondernemers.
Speciaal voor deze groep opent de Jellinek Kliniek - het instituut voor verslavingszorg - volgend jaar op Curaçao een vijfsterrenresort waar deze topklanten "in alle luxe, maar discreet en met alle privacy" kunnen afkicken.
De Jellinek Kliniek richt zich met name op de behandeling van de groep van circa duizend verslaafde artsen en advocaten. "Artsen hebben soms een hoger risico verslaafd te raken dan andere academici", aldus Jellinek-directeur Christian Krappel. "We hebben er speciale behandelprogramma's voor. Het gaat vaak om medici die dagelijks omgaan met opiaten en zelf allerlei middelen zijn gaan gebruiken om beter te presteren. Datzelfde geldt voor advocaten, die verslaafd raken aan cocaïne om beter hun werk te kunnen doen."
Voor het realiseren van het 'Retreat', zoals de Jellinek Kliniek het afkickresort zelf noemt, is de kliniek een samenwerkingsverband aangegaan met het vijfsterrenhotel Kura Hulanda van de Nederlandse multimiljonair en weldoener Jacob Gelt Dekker.
Volgens Jellinek-directeur Christian Krappel is er voor Curaçao gekozen, omdat "veel potentiële cliënten" er een tweede huis hebben, bijvoorbeeld aan het populaire 'Spaanse Water'.
Wachtlijsten
"Het hotel verzorgt het vijfsterrenverblijf, wij verzorgen de vijfsterrenbehandeling", aldus Krappel. Het resort kent geen wachtlijsten en biedt voorlopig twintig 'one bedroom suites' waar patiënten door psychotherapeuten, psychiaters en internisten behandeld worden.
Het afkickreisje kost voor vier weken 20.000 euro (circa 600 euro per dag). In principe betalen cliënten de behandeling zelf, maar er zijn verzekeraars die de behandelkosten vergoeden. Voor de extra uitgaven voor het luxe verblijf draait de patiënt dan wel op.