Tuesday, July 31, 2007

de wereld brand....... ( zie uitleg august 2005 70% van aarde zal branden..)

Bosbranden Canarische eilanden uitgebreid

SANTA CRUZ - De grote bosbranden op de Canarische Eilanden hebben zich verder uitgebreid. Op Gran Canaria en Tenerife hebben de vlammen ongeveer 20.000 hectare naaldbos in de as gelegd.


Op de beide eilanden moesten circa 11.000 inwoners en vakantiegangers in veiligheid worden gebracht. Brandweermannen zijn de hele nacht in actie geweest om de branden te bestrijden. Door de grote hitte en de stevige wind is het vuur moeilijk te bestrijden, aldus bestuurder Ricardo Melchior van Tenerife.

Zondag leek het vuur nog onder controle, maar door de sterke wind wakkerde de brand weer aan. Een boswachter heeft bekend dat hij het vuur heeft aangestoken. Hij zou uit wraak gehandeld hebben omdat zijn contract niet was verlengd.

Ongeveer vijfhonderd brandweermannen, politiemannen en vrijwilligers proberen de branden onder controle te krijgen. Aangezien het af en toe 45 graden celcius is, is dit geen gemakkelijke klus.

Ook in het zuiden van Spanje, Griekenland en Bulgarije woeden flinke bosbranden. In Griekenland alleen al zijn de afgelopen 24 uur 71 branden uitgebroken.