Thursday, December 07, 2006

Nasa vind bewijs van stromend water op mars...

NASA vindt bewijs voor stromend water op Mars

WASHINGTON - Af en toe stroomt er nog steeds water over de oppervlakte van de planeet Mars. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdag bekend.
De NASA baseert zich onder meer op foto's uit september 2005 waarop afzettingen zijn te zien die ontbreken op foto's die zes jaar eerder van dezelfde plek waren genomen. Ook op opnames die vier jaar verschillen zijn nieuwe sedimenten te zien. De afbeeldingen zijn gemaakt door de sonde Mars Global Surveyor.
Leidinggevend Mars-wetenschapper Michael Meyer van de NASA sprak over waarnemingen die het 'hardste bewijs' tot nu toe leveren dat er water over de oppervlakte van de Rode Planeet stroomt. De vorm van de sedimenten lijkt op wat je kunt verwachten als materiaal door stromend water wordt meegenomen, aldus een andere onderzoeker. De afzettingen zijn aangetroffen op de hellingen van twee kraters.
Stromend water wordt beschouwd als voorwaarde voor leven. De nieuwe ontdekkingen wakkeren de speculatie aan dat op Mars mogelijk bacteriologisch leven voorkomt. De aanwezigheid van water maakt een bezoek aan de planeet ook haalbaarder.
De NASA kwam eerder al met aanwijzingen dat er ooit water voorhanden moet zijn geweest op de planeet. De atmosfeer op Mars is zo dun en de temperatuur is zo laag dat water op de oppervlakte snel zou vervliegen of bevriezen. De wetenschappers vermoeden dat het water dat uit de bodem treedt, nog even vloeibaar blijft in de grond die wordt meegevoerd.