Sunday, December 31, 2006

Gemanipuleerd nieuws..? wie is de oorzaak van verandering in Klimaat?

Gigantische ijsschots afgebroken in Canadees noordpoolgebied
Uitgegeven: 30 december 2006 14:54 Laatst gewijzigd: 30 december 2006 16:21 OTTAWA - Een gigantisch stuk ijs in het Canadese noordpoolgebied is vorig jaar afgebroken. Het zou gaan om de grootste ijsbreuk in 25 jaar. Dat melden diverse media, waaronder de BBC.
De ijsbreuk vond plaats in augustus 2005 maar is pas onlangs ontdekt op satellietbeelden. Door de breuk is een ijsschots van ongeveer 66 vierkante kilometer ontstaan, een oppervlakte iets groter dan die van de stad Amersfoort. Het stuk ijs brak af bij de kust van Ellesmere Island, ongeveer 800 kilometer ten zuiden van de noordpool. De breuk was zo krachtig dat aardbevingapparatuur 250 kilometer verderop de trillingen heeft waargenomen.

Klimaatverandering
De verandering van het klimaat is mogelijk de boosdoener. "We denken dat dit incident past bij het fenomeen van de mondiale klimaatverandering", aldus dr. Warwick Vincent van de Universiteit van Laval, vlakbij Montreal. "We hebben nog niet alle puzzelstukjes op zijn plaats, maar de ongebruikelijk hoge temperaturen hebben zeker een grote rol gespeeld", aldus de wetenschapper tegen het Canadese dagblad Globe and Mail
De ijsschots was een van de zes overgebleven grote ijsschotsen in het Canadese noordpoolgebied. De schotsen bestaan uit 3000 jaar oud ijs. "We zien het tragische verlies van unieke eigenschappen van het Canadese landschap", aldus dr. Vincent. "Er leven microscopische organismen en complete ecosystemen in dat ijs, dus we verliezen een deel van Canada's natuurlijke rijkdom."
Wetenschappers waarschuwen voor desastreuze gevolgen als het brok ijs volgende zomer richting olieplatforms en vaarwegen drijft. "Het noordpoolgebied is tijdens de winter bevroren, dus nu zit de ijsschots vast in het zeeijs", aldus Luke Copland, assistent-professor aan de Universiteit van Ottawa. "Maar als dat zeeijs aankomende zomer smelt, dan kan dit grote ijseiland mogelijk naar de Beaufort Zee bewegen, waar veel olie- en gaswinning plaatsvindt en veel schepen varen."