Tuesday, December 13, 2005

nieuws van de dag

Pijn kan worden 'weggedacht'

Uitgegeven: 13 december 2005 12:53
Laatst gewijzigd: 13 december 2005 17:10

STANFORD - Mensen die lijden aan chronische pijn, kunnen de intensiteit van hun lijden verminderen door hun hersenactiviteit te observeren en te manipuleren. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Stanford in de Amerikaanse staat Californië.

Acht patiënten die leden aan chronische pijn na onder meer ongelukken, kregen scans te zien waarop live hun hersenactiviteit werd weergegeven. Hen werd vervolgens geleerd bepaalde denkoefeningen te doen, waarbij zij bijvoorbeeld aan hun pijn moesten denken als aan iets prettigs. Door de scans konden de proefpersonen zien welk effect hun gedachten hadden op hun brein. Het doel was de pijn op een andere, minder pijnlijke, manier te gaan beleven.


Na enige oefening, zeiden alle acht patiënten dat hun pijn aan ongeveer helft aan intensiteit had ingeboet. In controlegroepen, waar de proefpersonen alleen denkoefeningen kregen of de scans niet te zien kregen, was geen verbetering van de klachten waarneembaar.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences van deze week. De wetenschappers benadrukken dat meer onderzoek geboden is, maar hopen toch een doorbraak te hebben bereikt in de behandeling van chronische pijn, zo meldden Amerikaanse en Britse media op dinsdag.