Wednesday, May 26, 2010

Kraaien en Kauwen plaag... ( telegraaf)

Kraaienplaag in villadorp


WASSENAAR - Wassenaar wordt geteisterd door grote groepen kraaien en kauwen die het hebben gemunt op de sportvelden en rieten daken in het villadorp.



Het probleem kan voorlopig niet worden opgelost, omdat een verzoek van Wassenaar om de kraaienstand aan te pakken is afgewezen, zo blijkt uit een brief van het ministerie van Landbouw. Hierin wordt gereageerd op de aanvraag van de gemeente voor een ontheffing van de verbodsbepalingen in de flora- en faunawet, voor wat betreft het doden en vangen van de kauw en de zwarte kraai.

Volgens de gemeente wordt er in het villadorp veel over de twee vogelsoorten geklaagd. Zo geven sportverenigingen aan dat de kraaien en kauwen met hun snavels de grasmatten beschadigen. Maar ook eigenaren van woningen met rieten daken melden zich, omdat de vogels het riet en het isolatiemateriaal verzamelen voor hun nest. Ook maken veel Wassenaarders zich zorgen over de stand van de zangvogels, omdat deze diertjes door de kraaien zouden worden verjaagd.

Het ministerie vindt echter dat de kauw en kraai beschermde inheemse diersoorten zijn die niet mogen worden verstoord, of gedood. De gemeente krijgt daarom het advies om te zoeken naar een andere oplossing. Zo zouden mensen hun rieten dak kunnen beschermen met een net en sportclubs zouden kunstgras kunnen leggen.