Saturday, May 22, 2010

Boorplatform ontruimd voor kust Noorwegen... ( de morgen)

Boorplatform staat op springen in Noordzee

Platform C in Gullfaks Field voor Noorse kust ontruimd, Statoil probeert al drie dagen tevergeefs oliebron te stabiliserenDM breaking news Er zijn "zeer ernstige" problemen met een olieplatform van Statoil in de Noordzee. Gisteren is platform C in het Gullfaks Field ontruimd. De bron in kwestie pompt normaal zo'n 78.500 vaten per dag naar boven (ongeveer 12 miljoen liter).



Er is voorlopig nog geen lek, maar volgens Inger Anda van de Norwegian Petroleum Safety Authority is de situatie ernstig. Volgens het persbureau Bloomberg en milieuorganisatie Bellona, dat een rapport kon inkijken van de Noorse regering, staat de bron "op springen" en wordt er wel degelijk gevreesd voor een imminente blowout, zoals die van 20 april in de Golf van Mexico.

Controle kwijt
De problemen op Platform C zijn zo ernstig dat er alleen nog een noodteam op het platform is en 89 andere wernemers gisteren werden geëvacueerd. Plaform C kampt al enkele maanden met problemen. Het gaat om het derde incident in vijf maanden. Het platform is de controle over de onstabiele oliebron nu blijkbaar helemaal kwijt. Woensdag was het personeel al eens naar de reddingssloepen gestuurd toen ineens bleek dat er zich gas aan het ophopen was in de "platform shaker". Gisteren werd dan beslist tot onmiddellijke evacuatie na een nieuw gaslek.

Boorvloeistof
De problemen begonnen met een verlies aan boorvloeistof in het boorgat. Dat is een groot probleem, want boorvloeistof wordt in het boorgat gebruikt om de boorkop te koelen, het boorgruis naar de oppervlakte te brengen én tegendruk te geven op het doorboorde gesteente zodat olie of gas niet voortijdig vrijkomen. Met andere woorden: de bron onder Platform C is helemaal om zeep en de fameuze blowout-preventer is momenteel het enige dat voorkomt dat er olie in zee spuit. Sinds woensdag zijn de problemen aan het escaleren.

De bron in kwestie pompt normaal zo'n 78.500 vaten per dag naar boven (ongeveer 12 miljoen liter). Statoil probeerde donderdag door 600.000 liter boorvloeistof in het boorgat te pompen de zaak te stabiliseren, maar dat lijkt niets op te leveren. Bijkomend probleem is dat de drillstring vast komen te zitten is. (mvl)