Saturday, January 17, 2009

Kabinet Balkenende opnieuw in zwaar weer... vriendjes politiek Vs... ( Ma at..)

Kamereist opheldering achterhouden stuk 17-01-09




De PvdA, VVD en de SP willen van minister Verhagen weten waarom Buitenlandse Zaken in 2003 een advies over de invasie in Irak heeft achtergehouden voor de toenmalige minister De Hoop Scheffer. In dat memorandum ontraadden de juristen steun aan de inval.

"Schokkend en onbegrijpelijk", zegt PvdA-Kamerlid Van Dam. Van Dam is onder de indruk van de kwaliteit van de nota. "Het is een voortreffelijk stuk. Ambtenaren hebben echt hun werk gedaan. Ze hebben het bij het rechte eind."

Over een parlementair onderzoek wil Van Dam nog geen uitspraken doen. De SP wel.

"Deze onthulling onderstreept de noodzaak van een parlementaire enquĂȘte. De onderste steen moet gewoon bovenkomen", zei SP-Kamerlid Van Bommel.

Volgens Van Baalen hangt het van de antwoorden van Verhagen af of de VVD-fractie in de Tweede Kamer nu ook een verzoek voor een Irak-onderzoek steunt. "Het is onaanvaardbaar da de Kamer dit rapport niet heeft gehad."

VVD-leider Mark Rutte noemde het achterhouden van het advies in het radioprogramma TROS Kamerbreed "zorgelijk". Eerder deze week waarschuwde hij al dat het kabinet te veel mist laat ontstaan rond de politieke steun voor de oorlog in Irak.


Onvolledige informatie
Er zijn al eerder onthullingen gedaan over onvolledige informatie die is verstrekt aan de Kamer in de aanloop naar de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Irak.

Er gaan dan ook al lang stemmen op voor een parlementair onderzoek, maar coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben bij de coalitieonderhandelingen afgesproken dat ze zo'n onderzoek zullen tegenhouden.