Monday, January 12, 2009

Obama sluit gerechtelijke stappen tegen Bush niet uit... ( nu.nl)

'Stappen tegen regering Bush mogelijk'


WASHINGTON - Barack Obama kan naar eigen zeggen niet uitsluiten dat de vertrekkende regeerders juridsiche problemen krijgen inzake mensenrechten. ''Niemand staat boven de wet,'' beklemtoonde Obama zondag in een vraaggesprek met de omroep ABC.
De Democraat Obama volgt 20 januari de Republikein George Bush op als president van de Verenigde Staten.

''Wij onderzoeken nog hoe we de hele zaak van verhoren en detenties, etcetera gaan aanpakken,'' zei Obama. ''Het zwaartepunt moet worden dat we ook in de strijd tegen het terrorisme geen fouten meer maken.''


Bush

De regering Bush heeft in het kader van de terrorismebestrijding de rechten van burgers op zeer omstreden punten ingeperkt en inlichtingendiensten hebben zich mogelijk aan marteling schuldig gemaakt.

Verdachten werden bijvoorbeeld volkomen rechteloos in een Amerikaanse marinebasis op formeel Cubaans grondgebied aan de Baai van Guantánamo gevangen gehouden.

Obama beklemtoonde dat onder zijn regering niet wordt gefolterd. Hij reageerde ook op vice-president Dick Cheney.

Die erkende zondag opnieuw bij CNN dat in 2003 gevangenen zijn ondervraagd met 'waterboarding'. Het was volgens Cheney erg nuttig. Waterboarding is volgens onder anderen Obama foltering.


Guantánamo

Obama herhaalde zondag ten aanzien van het omstreden kamp Guantánamo dat het dichtgaat. Maar hij kon niet beloven dat het in de eerste honderd dagen van zijn regering wordt opgedoekt.

Bush zei zondag bij Fox News dat zijn opvolgers de harde realiteit begrijpen van de strijd tegen het terrorisme. Hij meende dat Obama dat ook inziet, maar hij vreesde dat het land in het algemeen minder op zijn hoede zal zijn.

Dan zouden de VS gevaarlijk kwestbaar worden, vreesde Bush.


Charisma

Bush loofde Obama uitvoerig. Hij zei dat hij zijn opvolger erg aardig vindt. ''De man heeft duidelijk charisma, hij kan mensen overreden hem te vertrouwen en hij heeft wat,'' aldus Bush.

Obama zei voorts dat hij meteen na zijn ambtsaanvaarding wat gaat doen aan de crises in het Midden-Oosten. Hij stelt daarom nu al een team van deskundigen samen om hem terzijde te staan.

Jegens Iran heeft Washington een nieuwe houding nodig, meende Obama. ''En wij zullen die nieuwe houding aannemen,'' verzekerde hij zonder dat verder toe te lichten.

De huidige Amerikaanse regering van de Republikein George Bush stond vrijwel op voet van oorlog met Teheran.