Tuesday, June 27, 2006

Duitse reptielexpert ontdekt 'kameleon-slang'

di 27 jun 2006, 00:00
Duitse reptielexpert ontdekt 'kameleon-slang'
ZEIST - Een Duitse reptielexpert heeft op het eiland Borneo een nieuwe slangensoort ontdekt. De Kapuas modderslang is giftig, ongeveer een halve meter lang en kan spontaan van kleur veranderen. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag bekendgemaakt.


De eigenschap om van kleur te veranderen is bekend bij sommige reptielsoorten, zoals de kameleon, maar is bij slangen nog maar heel zelden opgemerkt. De ontdekker, Mark Auliya, vond twee exemplaren van de slangensoort in het moerasgebied rond de Kapuas-rivier in het Betung Kerihun National Park. Dat ligt in Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo.

„Ik plaatste de roodbruine slang in een donker emmertje. Toen ik het dier er enkele minuten later uithaalde, was het bijna helemaal wit gekleurd”, beschreef Auliya zijn ontdekking. De slang behoort tot de familie van de Enhydris, die 22 soorten telt.

Gedurende de laatste tien jaar werden op Borneo 361 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt: 260 insecten, 50 planten, 30 zoetwatervissen, 7 kikkers, 6 hagedissen, 5 krabben, 2 slangen en een pad. Het eiland staat onder grote druk door massale houtkap en palmolie-exploitatie. Maar er is hoop, aldus het WNF, onlangs tekenden de regeringen van Indonesië, Maleisië en Brunei een overeenkomst om het natuurgebied in de toekomst te behouden