Wednesday, January 27, 2010

Veel scholen gesloten na kou en sneeuw Oost Europa.. ( dodental blijft snel oplopen.. ) de morgen.be)


Veel doden door aanhoudende vrieskou in Oost-Europa

De aanhoudende koudegolf in Polen heeft maandag opnieuw het leven gekost aan tien mensen. De meeste slachtoffers vielen in het zuiden en het oosten van het land. Daar was de temperatuur maandagnacht gedaald tot min 27 graden.

De autoriteiten lanceerden opnieuw een oproep naar de bevolking om daklozen en alleenstaande mensen te helpen en in geval van nood de politie te verwittigen. Volgens het crisiscentrum zijn sinds de intrede van Koning Winter in november in totaal 202 mensen in Polen aan onderkoeling gestorven.

In Roemeniƫ zijn de afgelopen 24 uur opnieuw acht mensen doodgevroren. Dat deelde het ministerie van Gezondheid in Boekarest dinsdag mee. Daarmee steeg het aantal slachtoffers van de koudegolf binnen de week tot 31. Door de virestemperaturen tot 35 graden onder nul werden vooral daklozen getroffen. De hulpdiensten speuren doelgericht de straten af om hen naar openbare instellingen te brengen.

Ook in Bulgarije blijft de koudegolf aanhouden met temperaturen tot min 25,5 graden. Het koudst was het maandagnacht in Dobritsj in het noordoosten van het Balkanland, aldus de Bulgaarse media. Wegens de vele aangezette verwarmingstoestellen viel in verschillende regio's, meer bepaald rond Burgas aan de Zwarte Zee, de stroom telkens uit.

Tientallen scholen hielden de deuren gesloten omdat ze niet verwarmd konden worden. Een vluchteling uit Irak kon door de politie van een zekere bevriezingsdood gered worden. Hij was met een bootje vanuit Turkije naar Bulgarije gekomen, maar viel in het ijskoude water van de grensrivier Mariza. (afp/mvl)