Sunday, January 31, 2010

Noodweer blijft voor problemen zorgen Peru... ( telegraaf)

Noodweer Peru eist levens

LIMA - Overstromingen in het zuiden van Peru hebben de afgelopen dagen aan zeker twintig mensen het leven gekost. Ook wordt nog een aantal personen vermist, meldden functionarissen in het Zuid-Amerikaanse land. Zo'n 40.000 inwoners zijn getroffen door zware regenval, modderstromen en landverschuivingen.

De regio Cuzco in het Andes-gebergte is het zwaarst getroffen, berichtte de BBC zondag. Het dorpje Lucre aan de Andes-rivier bijvoorbeeld is compleet weggespoeld. „Het water sloeg rond half twaalf 's avonds toe, toen we lagen te slapen”, vertelde een lokale bewoner. „Iemand hoorde het lawaai en voordat we uit bed konden komen, spoelde het water over ons heen. Doodsbang, vluchtten we alle zeven een andere kant op.”

Vrijdag slaagden reddingsdiensten erin de laatste gestrande toeristen per helikopter uit de door noodweer geteisterde stad Machu Picchu te halen. In totaal kwamen bijna vierduizend vakantiegangers vast te zitten bij de Inca-ruïnes, doordat wegen en het spoor naar de toeristische trekpleister waren weggevaagd door overstromingen en aardverschuivingen.