Wednesday, January 27, 2010

extreme kou door heel Europa ( rtl)



Dodental kou Oost-Europa loopt op

In een groot deel van Europa is het nog steeds bar winterweer. Oostenrijk had de koudste nacht in 13 jaar. Op sommige plaatsen in het noorden van het land was het 28 graden onder nul.

DODENTAL KOU OOST-EUROPA LOOPT OP


Door de extreme kou zijn in Roemeniƫ de afgelopen dagen al meer dan 40 mensen overleden. Het vriest er 35 graden. Treinen ontspoorden omdat rails zijn beschadigd, maar niemand raakte gewond bij de ongelukken.

In Griekenland, Bulgarije en Turkije ligt een dik pak sneeuw. Dorpen zijn afgesloten van de buitenwereld en wegen onbegaanbaar. In Polen zitten duizenden mensen al dagen zonder stroom.

Over al in Europa is het kouder dan het in jaren is geweest. In Scandinaviƫ was het tot nu toe het ergst met op verschillende dagen middagtemperaturen rond -20 graden en minimumtemperaturen tot -30 graden. Maar inmiddels is ook in Zuid-Oost Europa de winter in volle hevigheid losgebarsten.

In het Roemeense Miercurea Ciuc daalde het kwik in de nacht van maandag op dinsdag naar meer dan -30 graden. Ook in het westen van Turkije, Bulgarije en Polen is het koud. De minima liggen daar tussen -10 en -25.

De laagste temperaturen worden gemeten in het noorden van Rusland.